Alguns llibres que ens agraden

Volem compartir amb vosaltres el plaer d’aquestes lectures:

buzz200.jpg
Poema en viñetas, Dino Buzzati

Les efemèrides són sovint arguments que motiven les editorials a publicar obres de vegades encara no traduïdes d’autors estrangers. És el cas de Buzzati i de l’aventura de l’Editorial Gadir, que està recuperant tota l’obra de l’autor amb motiu del centenari del seu naixement. De fet, és el primer cop que aquesta novel·la gràfica es publica en castellà. Simplificant molt, en aquesta obra Buzzati es serveix dels mites d’Orfeo i Euridice per plasmar molts dels seus arguments literaris: la poesia del fet de viure i tots els misteris que amaga, una certa tristor emocional i molt, molt erotisme (visual i sonor).

gracia.jpg
La resistencia silenciosa, Jordi Gràcia

Falten, estem segurs, molts textos valents que estudiïn i revisin l’ambient cultural de la postguerra espanyola. El Dr. Jordi Gràcia ho fa amb aquesta obra, des d’una perspectiva que sovint sembla relegada en molts assaigs que revisen aquest període històric: la veritat i la certesa del fet històric. Quins eren els intel·lectuals que van créixer amb el vell règim, de quina manera van participar per “fer-lo créixer”?; Quin el seu grau de compromís amb la ideologia fascista? Com determina tot aquest procés l’Espanya dels anys posteriors?.

monso.jpg
Un home de paraula,  Imma Monsó

No tenim paraules per descriure la profunda emoció i la inusual sinceritat que ens ha regalat l’últim treball d’Imma Monsó. Què passa si un ésser estimat se’ns va?, com explicar-ho als altres, i a nosaltres mateixos?. Com es barregen oblits i records amb el dolor d’una pèrdua?. Imma Monsó ho fa d’una manera vitalista, sovint molt dolorosa, humil i malgrat tot, plena de tocs d’humor. Un regal per a tots nosaltres i una lliçó d’amor a la vida.

marcos.jpg
La croada catalana, Ernest Marcos

El nostre professor Ernest Marcos apropa al lector a la conquesta de Terra Santa, i ho fa mostrant aquest fet com a una aventura gairebé obsessiva per rescatar fos com fos els llocs sants dels cristianisme. Un fet històric tant rellevant com sovint oblidat.

vargasllosa-libro.jpg

Diccionario del amante de América Latina, Mario Vargas Llosa

Per a Vargas Llosa, l’obra és un compromís personal amb el continent llatinoamericà. Per als lectors, és un magnífic repàs a l’ideari de l’escriptor peruà. Ens diu: “Es cierto que cualquiera que hojee sus páginas se apercibirá de que, en el curso del tiempo, mis opiniones literarias, mis juicios políticos, mis entusiasmos y mis críticas han cambiado muchas veces de objetivo y de contenido, cada vez que lo exigía de mí una realidad cambiante. Pero mi interés, mi curiosidad y también mi pasión por ese mundo complejo, trágico y formidable, de intensa creatividad, de sufrimientos y penas indecibles, donde las formas más refinadas de la civilización se mezclan con las de la pura barbarie, han llegado intactos al día de hoy…”.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada ha esta publicada en Literatura, Ressenyes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Alguns llibres que ens agraden

  1. Retroenllaç: Cicle de lectura d’Ulisses a Ulisses « Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s