Novetats : “La contravida” de Philip Roth

8432228060.jpgLa Contravida, traducció de The Counterlife (1986), és el darrer títol publicat dins de la col·lecció “Biblioteca Philip Roth” de Seix Barral. Aquesta editorial es proposa donar a conèixer l’obra d’aquest rellevant i controvertit autor jueu nord-americà amb noves traduccions al castellà.

La Contravida es una novel·la complexa i brillant, com ho és el seu propi autor. Tracta temes com la malaltia, el sexe, la infidelitat, les relacions familiars, el món jueu i la pròpia escriptura, temes d’altra banda ja recurrents en la seva obra, com ja saben els molts apassionats seguidors de Philip Roth.

Repeteix també protagonista: Nathan Zuckerman, alter ego de l’escriptor, com a famós novel·lista, temut per la seva mateixa família, ja cansada de veure airejades les seves intimitats i injuriat també per les forces vivents de la comunitat jueva.

La vida del seu germà, un dentista d’èxit i fins fa poc pare i espòs exemplar, al qual una malaltia del cor li impedeix practicar mai més sexe a no ser que se sotmeti a una delicada operació, és utilitzada per l’autor per a oferir-nos les dues cares, els dos possibles destins per a la seva vida.

Aquesta vegada, Zuckerman està enamorat d’una jove anglesa intel·ligent i refinada, veïna seva d’escala, i n’és correspost. Ni l’actual impotència sexual d’ell no els aturen, i decideixen tirar endavant la seva relació casant-se i traslladant-se a la vella Anglaterra.

Zuckermann, cada cop més centrat en la seva escriptura, fantasieja amb els temes que li preocupen i que ocupen la seva ment. Això és, com acceptarà l’aristocràtica i cristiana família de la jove el seu compromís amb un home no ja tan sols gran, però també jueu?. Acostumat a l’ambient cosmopolita de Nova York es pregunta també sobre l’eventual antisemitisme de la tradicional societat anglesa.

Encara que sabem que Zuckerman és l’alter ego de Roth, l’autor defensa apassionadament als altres personatges, que no estan conformes amb l’escriptura dels fets, i els dóna arguments intel·ligents per defensar les seves raons.

Philip Roth :
Novel·lista jueu nord-americà nascut el 19 de març de 1933 a Newark (New Jersey). Es donà a conèixer amb Goodbye Columbus, (1959), narracions centrades en la vida dels jueus als Estats Units, amb la que va guanyar el 1960 el National Book Award.

 El 1998 obtingué el premi Pulitzer amb American Pastoral (1997) i el 2001 va rebre el guardó més alt que concedeix l’Acadèmia Nord-Americana de les Arts i de les Lletres, la Medalla d’Or de Narrativa, atorgada cada sis anys a la totalitat d’una obra. El darrer entre molts d’altres reconeixements, ha estat el PEN/Nabokov Award, 2006.

 

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Novetats : “La contravida” de Philip Roth

  1. Retroenllaç: El Recurs de la setmana : RAMBI « Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s