Internet i la memòria històrica

bluem.gif 

Umberto Eco polemitzava fa un temps a una entrevista difosa per la revista alemanya ‘Cicero’, sobre l’efecte d’internet en la pèrdua de coneixements històrics, d’una pèrdua de la perspectiva històrica al “difondre una massa d’informacions de la menor importància”. [Sobre aquesta entrevista a: El Mundo.es i a 20 Minutos.es]

Des de la nostra perspectiva, les lletres, el que ens preocupa és la pèrdua del que podríem anomenar com la “memòria literària”.
És cert que des de fa temps es va dient que alguns gèneres literaris clàssics corren el perill de perdre’s si no es prenen algunes decisions. Posem-hi com a exemple el (desaparegut?) gènere epistolar, substituït pel correu electrònic; o els dietaris, memòries o llibres de viatges, mudats al format dels blogs.

Sense entrar en polèmica, alguna cosa deu d’haver de cert en aquest discurs si han començat a sorgir al món de la documentació projectes com els següents per tal de preservar aquest tipus de material:

D’una part, la British Library proposa, amb el suport de Microsoft, desar mostres de correus electrònics de diferents tipus (mitjançant l’adreça: email@emailbritain.co.uk). D’altra banda, la UNESCO ja fa temps que es preocupa de marcar criteris i generar idees per a la preservació de la informació digital que es genera a la xarxa.

La pregunta ara seria: Aconseguirem preservar aquesta memòria comuna?. I si és així, quanta es perdrà pel camí?.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada ha esta publicada en blogs, Literatura, Notícies culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Internet i la memòria històrica

  1. Lluïsa Villa ha dit:

    Congratulations!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s