Desempaqueto la biblioteca

Potser alguns dels més habituals lectors d’aquest bloc us heu preguntat com és que un post com De llibres i lectura (publicat el 23 d’abril), es manté indeleblement a  la llista dels Top posts, o sigui, entre les entrades més llegides del Bloc de Lletres.
Us desvetllem el misteri, perquè a més creiem que val la pena:

En aquesta entrada, es comenta una entrevista a Paul Holdengäber, director dels programes culturals de la Biblioteca Pública de Nova York, i apareguda La Contra, el sempre estimulant espai d’entrevistes de La Vanguardia.

Doncs bé, el motiu no ve donat per l’interès que el protagonista de l’entrevista pugui suscitar, sinó per un dels seus llibres de capçalera que surt citat: Desarmando mi Biblioteca, de Walter Benjamin (pel que hem pogut comprovar gràcies al programa estadístic de WordPress).

benjamin.gifDesempaqueto la biblioteca és un text que Benjamin va escriure el 1931, i que en traducció castellana va aparèixer el 1986, a Mèxic, a la revista Punto de Vista, i a Espanya a la revista Quimera:

Benjamin, Walter. Desembalo mi biblioteca. Quimera, 1986 n. 58 v. 1 pag. 28-32

Benjamin, Walter. Desembalo mi biblioteca. Punto de Vista, México, año IX/ Nº 26/ abril 1986.

En català es troba recollit a l’obra  Assaigs de literatura contemporània, Columna, 2001.

Desempaqueto la biblioteca, és una reflexió al voltant de la passió pels llibres, del col·leccionisme i dels sentiments que ho empenyen. La reflexió vé motivada pel seu constant canvi de lloc de residència, veient-se obligat un i altre cop, a empaquetar i desempaquetar aquelles caixes on s’han desat temporalment les seves pertinències més estimades :

“Quants records no acudeixen a la memòria un cop ens hem endinsat en el munt de caixes per tal de treure’n els llibres a la llum del dia, o millor encara, de la nit! Res no podria palesar aquesta fascinació de desembolicar-los tan bé com la dificultat de plegar de fer-ho.”

I misteri resolt.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s