Per Tots Sants, cançons de mort i Tenorio burlesc

glosats.gifAntoni Serrà Campins. Els glosats de tristor. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005.
Els glosats de tristor, o cançons de mort, són planys en vers d’una llargada considerable que expressen el dol per la mort de persones estimades. D’origen precristià, van aparèixer com a mitjà màgic per actuar sobre els difunts i facilitar-los l’assoliment del lloc definitiu de residència. En aquest llibre, Antoni Serrà Campins, catedràtic de la Universitat de Girona, estudia el gènere i edita i anota 32 textos mallorquins i menorquins d’una gran intensitat dramàtica. També inventaria 187 textos llargs i 189 estrofes soltes, que ha localitzat en manuscrits, plecs solts i reculls folklòrics dels segles XIX i XX. [Resum extret de l’editor].

doncuan.gifLLamp-Brochs. Don Cuan Tanorio : drama sengriento, aspelusnante aspesmódico y harroroso […] , por un mencebo conacido en la República de las Letras. Manresa : Imp. del Comercio, 1896.
Obra extreta de la nostra col·lecció de fullets de teatre del segle XIX; es tracta d’una versió còmica del Tenorio, que amb altres representacions més serioses del Don Juan, es representaven típicament per Tots Sants.

Hem trobat informació sobre aquest i altres aspectes de la celebració de Tot Sants a la pàgina preparada per Carrutxa (Centre de Recerca i Difusió del Patrimoni Etnològic i la Memòria Històrica) i al portal Festes.org.

Les Biblioteques de la Diputació han preparat sobre aquest tema un recull de webs.

Vegeu que més tenim a la biblioteca sobre la festivitat de Tots Sants.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s