Tutorial en cerca d’informació

Ja teniu a la vostra disposició un manual d’autoaprenentatge entre els recursos del nou espai d’autoformació (ATRI) per ajudar-vos en la recerca d’informació. Com se us diu a la introducció, aquest tutorial us familiaritzarà amb el procés de cerca bibliogràfica així com amb els recursos que ofereixen les biblioteques de la UB.
Tingueu-lo present, us serà d’utilitat:

atri.gif

Llegiu la notícia completa sobre el nou espai per a l’autoformació al web del CRAI.

Com que ens ha agradat una anècdota que s’explica al tutorial, i la creiem prou il·lustrativa, la reproduïm a continuació:

“Expliquen que…

Un professor d’història i geografia d’un institut de secundària americà, volia que els seus alumnes reflexionessin sobre un mite molt estès als nostres dies: Internet és la panacea, és universal, es pot trobar informació de qualsevol cosa a Internet, Internet és una forma ràpida i fàcil de trobar informació…

Per fer-ho, en iniciar-se el curs, va proposar als seus alumnes la realització d’un treball de recerca. El treball consistia en trobar totes les dades possibles d’un poble del sud-oest americà, el nom del qual ara no és rellevant. Havien de descriure les característiques geogràfiques, la població, el perfil ocupacional dels seus habitants, els recursos econòmics, els esdeveniments històrics més transcendentals, en fi les dades més significatives per emmarcar aquesta població en el seu entorn.
Va dir als seus alumnes que tenien a la biblioteca de l’institut i a la municipal, tota la informació disponible.

Per la seva part i per facilitar la tasca als alumnes, el professor havia confeccionat una pàgina web, que estratègicament col·locada en un servidor qualsevol, i amb les metadades adequades, podia ser buscada per qualsevol cercador. En aquesta pàgina s’explicava la història, la demografia, la geografia, i les dades econòmiques i socials més rellevants del mencionat poble.
Anava transcorreguent el curs acadèmic, i els alumnes anaven recopilant les dades i elaborant el treball, utilitzant les fonts d’informació que van trobar al seu abast, molts d’ells van utilitzar Internet per localitzar tota la informació sobre el poble, ja que era la manera més ràpida d’obtenir-la.

Una vegada entregats els treballs i avaluats, molts dels alumnes van veure amb sorpresa que havien estat suspesos. Com podia ser? si ells havien elaborat un treball molt extens, amb moltes dades, il·lustracions, mapes etc., tot documentat i citat. En la majoria de treballs la única font d’informació era una pàgina web d’un autor qualsevol, en un servidor qualsevol.

El que havia passat és que el poble del sud-oest americà no existia, era un invent, una creació del professor.
Volia demostrar als seus alumnes que la informació d’Internet és una font d’informació vàlida sempre i quan aquesta font sigui reconeguda, contrastada i de qualitat […]“.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Cursos, Recursos web i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s