Els manuscrits de la mar Morta

qumran1.gif El bibliómano ens ha assabentat de la notícia que publicava el diari ABC, sobre el projecte de conservació i digitalització dels Rotlles de Qumran per part de l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel (AAI).

Els rotlles els va descobrir casualment un pastor al voltant de les ruïnes d’un antic centre religiós jueu, probablement esseni, prop de la mar Morta, el 1947.

Segons ens explica la Gran Enciclopèdia Catalana, “els anomenats rotlles de Qumrān o manuscrits de la mar Morta (probablement la biblioteca de la comunitat) contenen no sols els manuscrits més antics de la Bíblia coneguts fins ara, sinó també les regles de la comunitat (Manual de disciplina), salms, comentaris bíblics, literatura apòcrifa i apocalíptica (Guerra dels fills de la Llum contra els fills de les Tenebres) i d’altres obres, no totes publicades encara. De caràcter sectari, esotèric i escatològic, aquesta literatura revela una mentalitat semblant a la de certs apòcrifs de l’Antic Testament i afinitats amb alguns llibres del Nou Testament. Escrits la majoria en hebreu, n’hi ha també en arameu i en grec.”

El Museu d’Israel ha posat en línia l’anomenat Isaiah Scroll, un dels manuscrits més llargs i més ben conservats. Des de les vostres pantalles podeu “desenrotllar” el text sencer i veure passatges del text ampliats mitjançant el zoom.

Per ampliar el coneixement sobre aquest tema, consulteu l’excel·lent fons bibliogràfic sobre els manuscrits de la mar Morta a la secció d’hebreu de la nostra biblioteca. A la wikipedia en castellà hi trobareu un bon sumari de la qüestió.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Recursos web i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s