Joseph Conrad, l’homenatge d’un apassionat lector

[Text de Manuel Cagigas, becari de la Biblioteca]

El mundo es una jungla ajena a todo derecho (Victoria, de J. Conrad)

conrad.gifAquest mes es compleixen 150 anys del naixement de Józef Teodor Konrad Korzeniowski (Berdyczów, 3 de desembre de 1857 – Canterbury, 3 d’agost de 1924) més conegut per Joseph Conrad. Novel·lista anglès d’origen ucraïnès, és considerat com un dels pares de la literatura moderna.

Després de la mort dels seus pares i d’una breu estada amb el seu oncle, amb 17 anys s’enrola en la marina francesa, i comença un període de viatges que dura al voltant de 21 anys fins que, afectat de gota, es veurà obligat a quedar-se a terra. Els seus nombrosos viatges (que el van portar a llocs com El Congo, a Austràlia o a Orient Mitjà) i el món colonial que va conèixer, van impressionar notablement Conrad, que després del seu retir a terra plasmaria a les seves novel·les les impressions i aprenentatges dels seus diferents viatges.

Escrites en una prosa rica i fluida, a primera vista els relats de Conrad poden semblar unes (magnífiques) novel·les d’aventures, però la trama d’aquestes queda en un segon pla, eclipsada pels seus personatges. En un context colonial, i per tant en una realitat desproveïda de tota regla i de tot contracte social, els seus protagonistes es qüestionen la seva realitat i es descobreixen de nou (La línea de sombra), fugen (Victoria) o arriben a deshumanitzar-se per complet (En el cor de les tenebres).

La brillantor de la seva ploma, i la universalitat de les seves preocupacions – la solitud, la recerca de la veritat, el destí, el qüestionament de la realitat– fan que els seus escrits estiguin tan vigents -i siguin tan necessaris- com quan es van escriure.

Algunes referències útils en la web:

Wikipedia (en anglès):
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad 
Joseph Conrad Study Centre:
 http://conrad-centre.w.interia.pl/pages/home_en.html
Obres en text complet a eBooks@Adelaide (en anglès):
http://etext.library.adelaide.edu.au/c/conrad/joseph/

[Els llibres de Joseph Conrad són de domini púbic havent passat més de 50 anys de la mort del seu autor]

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Recursos web, Ressenyes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s