El Bestiari d’Oxford, Manuscrit Ashmole 1511

bestiari.gif

Us convidem a admirar dins de l’actual exposició de facsímils de la Biblioteca, la reproducció del preciós manuscrit del S.XIII Ashmole 1511, l’original del qual es conserva a Oxford. Es tracta d’un bestiari medieval, una espècie de tractat d’història natural que conté petites descripcions d’animals, reals i imaginaris, acompanyades d’explicacions didàctiques i moralitzants.

L’origen dels bestiaris el trobem en un llibre teològic grec del S. II i recopilat a Alexandria: El Phisiologos que vol dir “el que estudia la vida” perquè pretén introduir-nos (al·legòricament) en els misteris del regne animal. De L’original grec no se’n conserva cap còpia, però el Phisiologos ha sobreviscut gràcies a les copies llatines, conegudes ja com el Physiologus.

Va proliferar molt durant la Edat Mitjana i juntament amb la Bíblia, es va convertir en una mena de “best seller”.

Les il·lustracions de l’obra (que van ser una importantíssima font iconogràfica de l’art romànic i gòtic) estan inspirades a més de la Bíblia, en representacions de l’art antic egipci, assiri i persa, i en descripcions de les literatures grega i llatina.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Ressenyes i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El Bestiari d’Oxford, Manuscrit Ashmole 1511

  1. Albert ha dit:

    Bona tarda;
    Estic interessat en obtenir informació sobre la pintura que il-lustra l’articel sobre el bestiari d’Oxford, la de l’home a cavall a la dreta i la d’una mena de felí blau a l’esquerra.
    De quina època és? Quin animal representa? Què es el que sembla estar menjant? (és el mateix que el genet dú a la seva mà dreta) Es coneix què simbolitza el quadre? Se’n coneix l’autor?
    Sóc conscient que són moltes preguntes segurament complicades, però sóc tallista de fusta i en aquests moments la talla que estic fent és precisament la d’aquest quadre. Seria important per a mi conèixer alguna cosa més sobre aquesta il-lustració. Moltes gràcies per avançat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s