La imatge de la dona

misoginia.gifLa imatge de la dona en la literatura, en l’art, en els mitjans de comunicació, etc. és un tema recurrentment tractat en tota la bibliografia relacionada amb els estudis de dones (vegeu les nombroses entrades al catàleg sobre aquest tema).

El rol i la percepció de la dona en la literatura s’ha abordat des de diversos fronts: sexisme, misogínia, maternitat, adulteri, bellesa, creativitat, etc.

En concret sobre el tema de la misogínia, nosaltres us recomanem el llibre de l’Anna Caballé, Una breve historia de la misoginia, on l’autora compila els comentaris misògins sorgits de personatges històrics de relleu començant des de l’edat mitjana i fins a l’actualitat: Bécquer, Umbral, Quevedo, Ortega y Gasset, María Teresa León,Carmen Martín Gaite, Elvira Lindo, etc.

eco.jpgSobre la bellesa i la lletjor, no podeu deixar de llegir dues obres del genial Umberto Eco, la recentment publicada Historia de la fealdad i la seva obra anterior, Historia de la belleza.

Apart de la tradició historico-literària, la presència i la rellevància que tenen avui els mitjans de comunicació en les nostres vides, els converteixen en el factor crític per a la creació d’una imatge estereotipada de la dona, sobretot entre la comunitat més jove.

Per afegir encara més poti-poti a aquesta entrada, per a aquells de vosaltres més interessats per la lingüística, hi ha un interessant debat a Gazophylacium sobre si Pompeu Fabra era o no misogin, amb exemples extrets del seu cèlebre Diccionari.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Lingüística i llengües, Literatura, Ressenyes, Revistes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s