Complot contra els Estats Units

El servei d’efemèrides d’On This Day! de Britannica Online recordava la setmana passada la proesa de l’aviador nord-americà Charles Augustus Lindbergh, en realitzar el primer vol transatlàntic en solitari de Nova York a Paris entre el 20 i 21 de maig de 1927 (Lindbergh és també tristament recordat pel cas de segrest i posterior mort del seu fill de 20 mesos, sobre el qual se n’ha fet alguna versió cinematogràfica).

L’efemèride ens ha fet memòria de la novel·la de Philip Roth The Plot Against America (Complot contra els Estats Units, La Magrana, 2005) que planteja un passat fictici en el qual l’elecció presidencial de 1940 ocasionava no un tercer terme per a Franklin D. Roosevelt però una victòria Republicana encapçalada Charles A. Lindbergh.

Sinopsi (de l’editor) :

Quan el famós heroi de l’aviació Charles A. Lindbergh, aïllacionista fervent, va derrotar àmpliament Franklin Roosevelt a les eleccions presidencials del 1940, la por va envair totes les llars jueves dels Estats Units. Lindbergh, a banda d’haver culpat públicament els jueus a una guerra absurda contra l’Alemanya nazi, va negociar una “entente cordiale” amb Adolf Hitler, acceptant sense gens d’escrúpols la seva conquesta d’Europa i la seva virulenta política antisemita.

El que posteriorment va passar als Estats Units constitueix el rerefons històric d’aquest esfereïdor nou llibre del premi Pulitzer Philip Roth, que relata les vivències de la seva família – i les de milions de famílies com la seva arreu del país – durant els atzarosos anys de la presidència de Lindbergh, en què els ciutadans nord-americans d’origen jueu tenien motius fonamentats per esperar el pitjor.

Enllaços sobre els protagonistes a l’Enciclopèdia Britànica:

Charles A. Lindbergh

Philip Roth

Interessant i aclaridor article del New York Times on el mateix Philip Roth relata l’origen de la inspiració per escriure aquest llibre, com el va plantejar i perquè:

‘The Story Behind ‘The Plot Against America’

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s