Es llegeix o no es llegeix en aquest país?

Permeteu-nos avui comentar l’informe “Barómetro de hábitos de lectura y compra de libros“, sobre el qual es poden fer lectures diferents, en vista dels comentaris que està generant.

Que si l’índex de lectura està passant per un bon moment, que si les dones llegiu més, que si els joves entre 25 i 34 anys encapçaleu totes les estadístiques de lectura, que si el percentatge de lectors habituals ronda el 25,4% entre els majors de 14 anys, que si el 53.9 % dels lectors són usuaris habituals de llibreries, etc. etc.

Fixem-nos, però, en una data de l’informe: només un 28,7 % dels lectors potencials o reals han anat a una biblioteca en el darrer mes i d’ells tan sols un 37,1 % ha agafat un llibre en préstec.

Per a la vostra informació, en el context de les biblioteques del CRAI de la UB, durant el 2007 es van fer 652.892 préstecs, dels quals 380.885 van ser renovacions. A la Biblioteca de Lletres el total va ser de 84.170 dels quals 46.338 van ser renovacions (una curiositat: els préstecs es multipliquen a l’estiu i en vacances i és que són temps de novel·la). Xifres en general sostingudes malgrat el que tots sabem, que el nombre d’usuaris ha baixat perquè han baixat les matriculacions.

A l’article Libros en la Red: El ‘pasapalabra’ publicat a Tiempo, Fuencisla Muñoz comenta que les dades no poden argumentar la visió catastrofista que molts sectors mantenen sobre els hàbits lectors a Espanya. I té raó: molts s’obliden que es parla únicament d’un format, el llibre, i no podem oblidar l’èxit constatable d’altres hàbits de lectura: els que ens ha aportat Internet. És a dir, la visió malgrat tot, és de mercat (és l’obligació de la Federación de Gremios de Editores de España).

Per exemple, els blocs literaris (molts amb una altíssim índex de lectors), autèntics promotors del boca orella , aconsegueixen que molts títols funcionin més enllà de les previsions dels seus editors. De fet “es diu” que tenim infiltrats que entren, participen i analitzen què diuen els usuaris amb intencions d’anàlisi de mercat. Estan en el seu dret i és una bona senyal: les fonts d’informació literàries (llistes, blocs, xats) funcionen.

No serà que per fer un “Baròmetre” de lectura com cal haurem de buscar la manera de mesurar l’impacte real de les noves eines (com els blocs) sobre el mercat editorial i sobre els títols que funcionen?.

Els hàbits de lectura clàssics milloren no tant com voldríem molts, però francament el resultat de l’informe és bo i tenim projectes i associacions de promoció de la lectura que estan fent una bona tasca. Però insistim: perquè no s’inclouen altres recursos en aquests informes de valoració de la lectura?

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Biblioteques, blogs, Literatura i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s