Lectures i films

Per aquesta setmana us passem unes propostes de lectura que ens ha preparat la nostra companya Esther:


ZWEIG, Stefan. Carta de una desconocida. Barcelona: Acantilado, 2002 / Carta d’una desconeguda, Quaderns Crema, 1998.
En aquest meravellós llibre l’autor ens relata la història d’un amor impossible. És una carta amb la confessió d’un amor guardat en secret durant anys, amb el desig que el seu destinatari s’assabenti d’aquest sentiment un cop ella ja sigui morta.
A priori ens pot semblar una història d’amor més, però aquesta t’atrapa des d’un primer moment, la tensió no et permet interrompre la lectura i el més admirable és la capacitat de l’autor d’explicar amb tanta profunditat uns sentiments tant purs en unes poques pàgines.

[Disposem també del DVD de la pel·lícula Carta de una mujer desconocida, dirigida per Xu Jinglei]

TOLSTOI, Lev. Sonata a Kreutzer. Barcelona: Acantilado, 2003. / La Sonata a Kreutzer, Destino, 1985.
Una nit de primavera un tren travessa Rússia. En un dels cotxes s’inicia una enèrgica conversa sobre el paper de les dones en l’amor i el matrimoni. Pozdnyshev, el protagonista d’aquest llibre, explicarà als seus companys de viatge les turbulències del seu matrimoni i perquè va acabar assassinant la seva dona. Aquest fet serveix per poder fer tota mena de reflexions sobre la societat burgesa, l’amor, les dones, l’enamorament, la gelosia, la traïció, etc. Tolstoi aconsegueix amb aquest relat retratar molt clarament la hipocresia d’una societat que ell mateix va haver de patir.

[Podeu veure diferents adaptacions que s’han fet d’aquesta obra al cinema al Tolstoy Studies Journal]

Kazuo IshiguroISHIGURO, Kazuo. El que resta del dia. Barcelona: Edicions 62, 1991/ Los Restos del día, Anagrama, 1990.
L’excusa de la història és el viatge que fa Stevens, el majordom d’una família de prestigi per recuperar l’antiga criada major de Darlington Hall. El viatge ens retorna als esdeveniments que van tenir lloc a la casa i que van precipitar la sortida de la majordoma i posteriorment el replantejament vital d’Stevens. Moments d’amor, soledat, odi, remordiments, etc. L’autor retrata magistralment el canvi d’una època i unes costums en el reduït marc de Darlington Hall.

[Disposem també del DVD de la versió cinematogràfica dirigida per James Ivory]

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s