La parla de les Terres de l’Ebre

LoCEL és un bloc de l’associació CEL (Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC): “L’àmbit d’actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.”

LoCEL ens manté al dia de les novetats, activitats i publicacions lligades al món literari i lingüístic d’aquesta zona. Aquesta setmana per exemple, ens informava d’una exposició, ‘Xeic! Paraules de l’Ebre’,  produïda pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) de les Terres de l’Ebre.

Es tracta d’una mostra que recull una trentena de mots habituals de la parla de la gent de l’Ebre. Es podrà visitar entre el 18 de febrer i el 18 de març de 2009 a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i es troba disponible a Internet, des d’on es pot consultar, descarregar i imprimir. És una forma fàcil i simpàtica d’apropar-nos al parlar d’aquesta zona.

L’exposició ‘Xeic! Paraules de l’Ebre’ comença amb aquesta introducció:

De sobte, enmig del guirigall, em sembla sentir
una veu coneguda, un crit estrany per a tothom,
però no pas per a mi: “Xeic!” […] El seu crit no podia
fallar, i ell ho sabia. “Xeic!” és el crit apel·latiu
inconfusible (deixa potser dels moros) de la Ribera
i del Baix Ebre. Si entre els passatgers hi hagués
hagut altres riberencs (de Móra, de Miravet, de
Tortosa, etc.) haurien girat el cap, igual que jo.

Hem volgut iniciar este recorregut per les paraules ebrenques amb un paràgraf extret del dietari Viatge a l’esperança, una de les obres més celebrades de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907 – Barcelona 1995). Corria l’any 1956 i l’autor riberenc acabava d’arribar al port de Santander després de setmanes de viatge a bord de l’Irpinia. Feia catorze anys que Bladé vivia exiliat a Mèxic i, tot just arribar a la península Ibèrica, la veu potent del seu bon amic Antoni Terré, de Móra d’Ebre, li donava la benvinguda a casa nostra: “Xeic!”.”

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions, Lingüística i llengües i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s