Núvols de Text

Tots estem més o menys familiaritzats amb els núvols d’etiquetes dels diferents webs col·laboratius, com ara els generats amb les etiquetes Delicious o de Flickr.com que els usuaris fem servir per a descriure i classificar el material en qüestió (recursos, imatges, vídeos, etc.). Les etiquetes que formen els núvols segueixen habitualment un ordre alfabètic i la mida de cadascuna d’elles representa la seva importància relativa segons la freqüència d’utilització respecte de les altres.

Apart dels núvols d’etiquetes, tenim els núvols de text, com per exemple els generats amb Wordle, que possibiliten multitud d’usos i finalitats diferents. Nosaltres l’hem fet servir en aquest bloc alguna vegada (com per exemple aquí) i darrerament hem pogut veure exemples com aquest amb les 50 paraules més usades al discurs del president Zapatero sobre El Estado de la Nación 2009.

Apart de Wordle, us passem la informació sobre altres generadors de núvols a partir d’un text, però directament dirigits a servir com a eina d’aprenentatge i d’anàlisi de vocabulari:

Wordshift

WordSift: A partir d’un text qualsevol, el programa ajuda a identificar ràpidament les paraules més importants que hi apareixen, creant un núvol de descriptors. Marcats de color taronja són els mots que apareixen a la llista The Academic Word List. Integra altres funcions, com la visualització del mapa semàntic de la paraula connectant amb el Visual Thesaurus®, i mostrant al mateix temps resultats  de cerca d’imatges i vídeos a Google per cada terme del text, com a il·lustració (amb més o menys encert) dels diferents usos dels mots del núvol.

VocabGrabber

El mateix Visual Thesaurus® ofereix un servei similar amb el seu VocabGrabber: analitza qualsevol text generant llistes o núvols de les paraules. El resultat es pot llavors ordenar, filtrar, i salvar. Està enllaçat al seu diccionari visual i al seleccionar qualsevol paraula de la llista podem veure el mapa semàntic, amb les definicions corresponents per a aquella paraula, junt amb exemples d’ús dels mots a partir del text inicial.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en diccionaris i enciclopèdies, Lingüística i llengües, Recursos web i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s