WordNet

wordnet

WordNet és una base de dades lèxica de la llengua anglesa desenvolupada a la Universitat de Princeton.

En paraules de la wikipedia, WordNet agrupa les paraules en conjunts de sinònims anomenats ‘synsets’, proporcionant definicions curtes i generals, i emmagatzemant les relacions semàntiques entre aquests conjunts de sinònims. El propòsit del projecte és doble: d’una banda produir una combinació de diccionari i tesaurus i d’altra ajudar a l’anàlisi automàtic de textos i a les aplicacions d’intel·ligència artificial. La base de dades i les eines s’han alliberat sota una llicència BSD i poden ser descarregades i usades lliurement. A més la base de dades es pot consultar en línia.

Consulta directa:

http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn

Basant-se en WordNet han sorgit i continuen sorgint multitud de diccionaris, cercadors i altres eines lèxiques més o menys complexes. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos en aquesta pàgina de projectes relacionats amb WordNet.

Aquí teniu un exemple de diccionari, EasyDefine, que nodrint-se d’aquesta base de dades, es presenta com un aglutinador de definicions i sinònims anglesos, permetent amb un sol clic desar el resultat en un document de text o enviar-lo a una adreça de correu electrònic:
easydefine

Actualització 25.09.09:

Gràcies a un amable comentari de Montse Nofre, afegim que “podeu veure exemples del funcionament de WordNet per al català i castellà a la pàgina http://clic.ub.edu/ca/eurowordnet-ca.
Hi ha una petita explicació del projecte i a sota dues pantalles de consulta per buscar definicions de paraules i relacions de sinonímia, hiponímia i hiperonímia, en sortida per a una llengua o trilingüe (català-castellà-anglès).”

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades, diccionaris i enciclopèdies, Lingüística i llengües i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a WordNet

 1. Puigmalet ha dit:

  Aquest el tenia pendent, hehe.

  Ja sé què faré. Escriuré un apunt al Gazo dient que aquí han fet un bon apunt sobre WordNet i els de l’AVUI ho publicaran al suplement cultural. Ui, això ja em sona…

 2. blocdelletres ha dit:

  Què t’hem de dir, per nosaltres endavant 😉

 3. Montse Nofre ha dit:

  Podeu veure exemples del funcionament de WordNet per al català i castellà a la pàgina http://clic.ub.edu/ca/eurowordnet-ca.
  Hi ha una petita explicació del projecte i a sota dues pantalles de consulta per buscar definicions de paraules i relacions de sinonímia, hiponímia i hiperonímia, en sortida per a una llengua o trilingüe (català-castellà-anglès).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s