Lectura recomanada: La vella escola

Wolff, Tobias. La Vella escola. Barcelona : RBA : La Magrana, 2005

L’acció se situa el 1960 a Nova Anglaterra, en una prestigiosa escola privada de nois. Malgrat que l’escola es regeix per valors democràtics (el valor de cadascú resideix en el que sigui capaç de fer per si mateix) i que el seu rector lluita per ampliar cada any el nombre d’alumnes becats, és una escola elitista.

La institució destaca per la importància que concedeix a la literatura. Periòdicament rep la visita d’un escriptor famós que ha de triar un relat escrit per un alumne.

Ser escriptor és el somni de la majoria dels alumnes. I si el pròxim convidat és Hemingway l’angoixa i la competitivitat es disparen. Els millors situats per rebre l’honor de ser seleccionats són els membres del grup que dirigeix i edita la revista literària del centre, alumnes de l’últim curs, un dels quals és el protagonista i qui ens explica la història.

El narrador, un noi becat, conscient de la sort de poder estudiar i viure en una bona escola, té por de perdre el prestigi que ha guanyat amb el seu talent si parla amb franquesa de les seva grisa vida familiar fora de l’escola. Aquesta por l’ha resolt fins ara comportant-se amb un cert esnobisme.

S’apropa el dia de l’entrega del treball i el noi encara no ha escrit res. D’on treu la inspiració un escriptor? de la imaginació? de les experiències viscudes? dels models que més admira? … L’opció que tria farà desencadenar uns esdeveniments imprevistos.

Tobias Wolff, a La Vella escola ens parla amb una intel·ligència brillant de la passió d’escriure, de la influència de la literatura en el desenvolupament de la personalitat, de les mentides, de l’amistat i de la vocació d’ensenyar.

E. Domínguez

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Ressenyes i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s