Les lectures del soldat (1936-1939)

Aquest és el primer cop que presentem a Lletres una àmplia selecció de títols lligats amb la Guerra Civil i que hem batejat com a “Les lectures del soldat”.


Moltes biblioteques públiques i/o de l’Estat disposen d’un catàleg específic per aquest fons, és el cas de Tarragona però també de la Biblioteca de Catalunya.

De fet, aquí tenim la sort de disposar d’un fons únic sobre aquest període al Pavelló de la República -val a dir que una part important dels fons Lletres de o sobre la Guerra Civil i la II República ara formen part d’aquesta Biblioteca, com no podria ser d’una altra manera. Això sí, amb l’excepció algunes obres literàries, alguns títols duplicats, manuals de llengua i llibres de divulgació científica i humanística que es continuem conservant. Aquest són els que ara us presentem.

La mostra es centra en dos serveis pensats per a oferir un servei de lectura als soldats combatents (durant la guerra o després d’aquesta, especialment en les zones “alliberades”). Es tracta del Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat de Catalunya i del ‘Servicio de Lecturas para el soldado”.

No cal entrar en la història d’aquest dos serveis: del primer disposem d’una important bibliografia accessible –molta en línia-, del segon, potser sense tanta bibliografia present, però alguns diaris de l’època ens regalen algunes curiositats. Veieu per exemple a  ‘La Vanguardia’ (1 de febrer de 1939):

“Entre las instituciones más simpáticas de la España Nacional y de su constante preocupación por los que combaten, destaca la labor de la Obra Lecturas para el Soldado, que patrocina la esposa del Caudillo. En toda España liberada funcionan normalmente las bibliotecas ambulantes el frente y hospitales. Cada ciudad ha contribuido de un modo unánime y generoso al engrosamiento de los fondos (…).”

Lasso de la Vega va ser el responsable de la creació d’aquests centres de recollida de llibres i revistes amb seu a gairebé totes les províncies de l’Estat. Les donacions arribaren especialment dels industrials, llibreters i les burgesies locals ja ocupades pel bàndol nacional. Per cert, la seu a Barcelona estava aquí, a Lletres.

El Servei de Biblioteques del Front va ser entre els diferents serveis de lectures creats des de Madrid (Junta de Intercambio y Adquisición de Libros, 1932), Astúries (serveis de lectures dels ateneus obrers), València (Maria Moliner i la renovació pedagògica, etc) tot un model que van seguir altres serveis similars. La definició de què era aquest servei la resumeix molt bé la Biblioteca Pública de Tarragona en la presentació del seu catàleg:

“El Servei de Biblioteques al front era un organisme depenent del Departament de Cultura de la Generalitat, creat el 1937. Es tractava de traslladar llibres al front, mitjançant una xarxa de biblioteques ambulants que estava connectada amb la direcció tècnica de les biblioteques populars de la Generalitat, vinculada a la Institució de les Lletres Catalanes. Amb la creació d’aquest servei es recollia i regularitzava la iniciativa de l’ Agrupació d’ Escriptors Catalans, que des de l’agost de 1936 van iniciar remeses de llibres per als soldats del front d’ Aragó.”

En el catàleg de la UB trobareu tots els llibres que formen part d’aquest fons o d’altres fons lligats al període de la Guerra Civil. Alguns s’idenfiquen també com a part dels fons d’alguns partits (ERC, POUM) o d’algun batalló o divisió (com ara la Durruti). Tots aquells segells, exlibris, signatures o autògrafs que es poden trobar en els documents es transcriuen catàleg tal i com apareixen en el document original. És una manera d’identificar l’origen i la procedència però també i especialment de no oblidar.

Algunes lectures recomanades en línia:

Allué, Vicenç: “El Servei de Biblioteques del Front, epopeia cultural del segle XX”, ITEM, 2006, 44, p. 67-111.

Barbé Aragonés, Cristina. El Servei de Biblioteques del Front la col·lecció conservada a la Biblioteca Pública de Tarragona. ITEM, 2007, 47, p. 71-112.

Rodrigo Echalecu, Ana María. Las bibliotecas públicas durante el primer franquismo: entre la continuidad y la ruptura, Madrid: UCM, 2008-2009.

Vall Casas, Aurora. Los bibliotecarios de las bibliotecas para pacientes en España(…). Anales de documentación, 2009, 12. [Especialment “4.1 Desde las primeras experiencias y hasta el fin de la Guerra civil (1934-1939)”.

Vegeu també el vídeo “Servei de Biblioteques al Front” de l’exposició ‘Biblioteca en guerra’ de Biblioteca Nacional de España. En aquest vídeo s’explica la creació del Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat de Catalunya sota la direcció de Jordi Rubió i Balaguer.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Les lectures del soldat (1936-1939)

 1. galderich ha dit:

  Felicitats per la iniciativa i per la informació que passeu en aquest apunt.

 2. Josep Turiel ha dit:

  Galderich, Puigmalet, no cal dir-lo, quan vulgueu passeu per aquí i us expliquem una mica millor aquesta història. Malauradament les mostres que fem estan limitades per la manca d’un espai específic per a exposicions i l’estructura laberíntica de la vella biblioteca. Sempre tenim la sensació de que ens quedem curts. Res que no solucioni una visita pel catàleg o per la biblioteca.

  Salutacions

  J.

 3. Retroenllaç: “Les lectures del soldat”, exposició a la Biblioteca de Lletres « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

 4. Retroenllaç: Edició 2023 de #ColorOurCollections | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s