Culturomics

No volíem deixar de comentar-vos el darrer invent de GoogleLabs, el GoogleBooks NGram Viewer.

És una nova base de dades on es poden cercar paraules i frases que provenen dels milions de llibres digitalitzats per Google. Amb aquesta potent eina es va presentar fa unes setmanes Culturomics, que els seus creadors defineixen com un recurs per a l’estudi i anàlisi de la cultura humana basat en la recopilació de dades.

En resum, el cercador funciona així: entrant-hi una paraula o una frase en una de les set llengües incloses (anglès, francès, alemany, espanyol, hebreu, rus, xinès) hi apareix una gràfica mostrant la seva presència en llibres al llarg dels anys.

Com s’interpreten els resultats ja no és tan senzill, i tampoc està clar que ens en puguem fiar d’aquests resultats, degut als errors actuals presents a GoogleBooks, tant en defectes de reconeixement òptic de caràcters (OCR) com d’errors en les metadades dels llibres (vegeu sobre això els apunts de Natalie Binder a ‘The Binder Blog’).

D’altra banda, resulta molt interessant la visió d’aquesta eina des de la perspectiva de les humanitats plantejada a l’article: Counting on Google Books, de Geoffrey Nunberg (The Chronicle Review, 16 Desembre 2010).

A la pàgina de Culturomics hi trobareu tots els detalls d’aquest projecte, la notícia del qual ja s’està escampant. Us podem recomanar per exemple, els apunts: Culturomics: genoma textual, del bloc Bereshit, i Una revolució epistemològica, publicat a Gazophylacium.

Accés directe a GoogleBooks NGram Viewer.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades, Lingüística i llengües, Literatura, Llibres electrònics i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Culturomics

  1. Enric H. March ha dit:

    Moltes gràcies per triar “Culturomics: genoma textual” com article de referència al vostre bloc.

    Enric H. March

  2. Retroenllaç: ButlleTIC » Arxiu » Culturòmica o l’exploració de tendències culturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s