I Promesi sposi d’Alessandro Manzoni

L’obra triada per celebrar des d’aquest espai la diada de Sant Jordi d’enguany, és una edició pirata d’una novel·la en permanent revisió: I Promessi sposi, d’Alessandro Manzoni.

Manzoni - I Promessi Sposi

Alessandro Manzoni I Promessi sposi: storia milanese del secolo XVII, scoperta e rifatta da Alessandro Manzoni. Pesaro: nei tipi di A. Nobili, 1831.

A finals del 1823, Manzoni donava per acabat el primer esborrany de la seva novel·la, en un primer moment anomenada Fermo e Lucia. Després de quatre anys de correccions i revisions febrils, que de fet varen produir una novel·la independent de l’esborrany, al 1827 la primera edició de I Promessi sposi va veure la llum pública.

Solament tres mesos després de la primera edició, Manzoni, s’abocava de ple a una nova revisió inacabable que el va ocupar, entre d’altres activitats, els següents dotze anys, fins que finalment aparegué la segona edició el 1840.

Tot just acabada de publicar la primera edició del 1827, i a causa del seu èxit popular, aparegueren multitud d’edicions pirates, al marge de l’autor, que ell mateix va avaluar en unes quaranta edicions, amb un total de 60.000 exemplars. El preu d’aquestes edicions pirates era molt més baix que el de l’edició original, i van tenir una gran difusió. El mateix Manzoni es va lamentar d’aquest fet, i a banda del seu interès lingüístic i literari per revisar la primera edició, la pirateria editorial va ser una de les causes que el van impulsar a realitzar una nova edició al 1840 (aquesta vegada més barata que la primera: es va distribuir en fascicles).

ed. 1831

Les edicions pirates -com la que presentem aquí, del 1831- van tenir tal difusió que es van fer servir per traduir I Promessi sposi a altres llengües: les traduccions de Juan Enciso Castrillon (1833) i d’A. Bergnes de les Cases (1836), estan basades ben segur en la present edició.

M. Coines

Us mostrem aquesta tria de diferents traduccions que tenim a la biblioteca:

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s