Nova exposició bibliogràfica: Petits formats [1]

Pòster Petits Formats

Us presentem la nova mostra bibliogràfica que trobareu a les vitrines de la Biblioteca de Lletres: Petits Formats, una tria de llibres que formen part de les col·leccions populars de novel·la curta de principis del segle XX, en concret de “La Farsa” i “La Novela de Hoy”.

La Farsa” és una col·lecció teatral, de les moltes que es publicaven  a principis del segle XX, en aquest cas entre l’1 d’octubre de 1927 a l’1 d’agost de 1936. La majoria de les obres que hi formen part són dels d’autors espanyols i contemporanis més prestigiosos del moment, però n’hi ha també d’autors clàssics (Lope i Tirso) i d’alguns reconeguts autors estrangers com Shaw, Ibsen o Oscar Wilde.

Podeu ampliar la informació sobre aquesta col·lecció en aquests llibres:

Esgueva Martínez, Manuel A. La Colección teatral “La Farsa”. Madrid : Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Miguel de Cervantes, 1971

Kronik, John W. La Farsa (1927-1936) y el teatro español de preguerra. [Chapel Hill] : Department of Romance Languages. University of North Carolina, 1971.

Sobre “La Novela de Hoy” recuperem el text que vam preparar amb motiu d’una mostra anterior a la biblioteca:

La col·lecció es va començar a publicar el 19 de maig de 1922 amb l’obra de Pedro Mata El momento difícil, il·lustrada per Federico Ribas. El seu director va ser Artemio Precioso (1922-1932, després assumida per Pedro Sainz Rodríguez), editor i escriptor, fundador de l’editorial Atlántida i de quatre publicacions mensuals distribuïdes per Espanya i Amèrica Llatina.

El catàleg està format per 526 títols, van participar-hi 95 autors, entre els quals podem ressaltar, pel nombre de títols publicats, Joaquín Belda, Eduardo Zamacois, Vicente Díez Tejada, Blasco Ibáñez i el propi Artemio Precioso. També volem destacar les autores que van participar en aquesta col·lecció: Colombine, Concha Espina, Sara Insúa, Pilar Millán Astray, Magda Donato y Margarita Nelken.

Alguns números, almenys en la primera etapa de la col·lecció, contenen un pròleg (una gran part d’ells els va confeccionar el mateix Artemio Precioso) i inclouen la bibliografia sobre l’autor. Entre els prologuistes hi podem trobar: Rafael Marquina, Wenceslao Fernández Flórez i Adolfo García Asenjo. També es va comptar amb la participació dels millors il·lustradors de l’època: Federico Ribas, Valera de Seijas, Vázquez Calleja, Ramírez, Quintanilla, Enrique Ochoa, etc.

L’extensió dels textos és curta i la periodicitat setmanal. Les temàtiques presenten situacions típiques de la societat del moment, especialment amoroses, que tenen com a missió principal entretenir al lector i posar a mà de tothom la literatura com a mitjà d’evasió. Per tal d’aconseguir una gran difusió el preu de cada exemplar era molt econòmic i és per això que es va editar en format petit i de baixa qualitat, sense estalviar però en les cobertes de cada número que, com podeu verificar, són precioses.

Trobareu més informació al llibre: La Novela de hoy, la novela de noche y el folletín divertido : la labor editorial de Artemio Precioso. Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2006. L’obra conté, apart de l’estudi introductori, la catalogació i els índexs de La Novela de Hoy i de La Novela de Noche.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Literatura i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nova exposició bibliogràfica: Petits formats [1]

  1. galderich ha dit:

    Ep, això és una gran proposta! Haurem de passar-hi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s