David Leavitt i els matemàtics del l’any

Llegíem aquesta setmana al Bloc de la Biblioteca de Matemàtiques que enguany se celebra el cent vint-i-cinquè aniversari del naixement del matemàtic indi Srinivasa Ramanujan (1887-1920), així com els cent anys del naixement d’Alan Turing (1912-1954), “una de les figures més importants de la informàtica moderna”.

Justament sobre aquestes personalitats de les matemàtiques ha tractat l’autor nord-americà David Leavitt en dues de les seves obres. D’una banda, tenim el retrat que va escriure sobre l’Alan Turing: El Hombre que sabía demasiado : Alan Turing y la invención de la computadora,  que trobareu a la biblioteca de Matemàtiques.

The Indian clerkL’altra obra, la magnífica novel·la The Indian clerk (Bloomsbury, 2007), està basada en la història real del descobriment per part de l’eminent matemàtic anglès G. H. Hardy, del genial Srinivasa Ramanujan. Aquest llibre fa només uns mesos que Anagrama l’ha publicat traduït al castellà, amb el títol: El contable hindú. Una lectura molt recomanable!

El contable hindú«Una mañana de enero de 1913, G. H. Hardy –considerado ya uno de los más grandes matemáticos británicos de su tiempo– recibe una carta un tanto incoherente de un contable de Madrás, Srinivasa Ramanujan, que afirma estar muy cerca de encontrar la solución de uno de los más importantes –y nunca resueltos– problemas matemáticos de la época. Hardy se propone convencer a Ramanujan de que vaya a Cambridge. Y esta decisión cambiará su propia vida y la historia de las matemáticas. El contable hindú está basada en una historia verdadera y trágica, en la que tuvieron un papel D. H. Lawrence, Bertrand Russell y Ludwig Wittgenstein.»

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura, Notícies culturals i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a David Leavitt i els matemàtics del l’any

  1. blocmat ha dit:

    La Biblioteca de Matemàtiques també està en procés d’adquirir-lo, amb l’objectiu d’ampliar l’apartat de Literatura científica. Les ressenyes que n’hem llegit coincideixen a l’hora de recomanar-lo.

  2. Anònim ha dit:

    Es amena y está bien documentada. Muy interesante la descripcion de las reuniones del club de excelsos de Oxfortd (Keynes, Bertrand Russell, Lytton Strachey, el propio Hardy, etc.), el ambiente politico de esa epoca, la debacle de la guerra del 14. Y la figura por supuesto de este genio matematico hindu. ¡Muy recomendable lectura!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s