Mostra d’estiu a Lletres: ‘Calendaris i Almanacs’

Cartell_Calendaris i almanacs
Segons algunes accepcions del diccionari de l’IEC:

almanac

m. [LC] [FIA] Calendari acompanyat de dades astronòmiques, de pronòstics sobre el temps, de les dates de les festes anyals, les fires, etc.
m. [FIA] Anuari astronòmic.

calendari

m. [LC] [FIA] Sistema de divisió del temps per anys, mesos i dies. Calendari julià. Calendari gregorià.
[LC] calendari romà Calendari originàriament de deu mesos, als quals s’afegiren més tard el gener i el febrer.

La mostra bibliogràfica d’aquest estiu 2013 la dediquem a aquest tipus de publicacions anuals que especialment al S. XIX i principis del XX acompliren no només amb la tasca d’informar sobre dades astronòmiques, pronòstics meteorològics, dades de les festes populars, santorals, mercats i fires, també eren una magnífica eina publicitària.

Tota botiga o tot navegant havia de tenir el seu almanac. El fons d’aquest tipus s’ha ampliat darrerament a la biblioteca amb la incorporació de nombrosos títols. Si feu una ullada a les entrades ‘almanacs’  i ‘calendaris’ al nostre catàleg us fareu una idea del nombre de títols consultables, alguns d’ells en versió electrònica a la MDC, com ara El calendari català o l’Almanach de l’Esquella de la Torratxa.

Si us passeu per les vitrines de l’entrada veureu que hem complementat la mostra amb una segona selecció de fons de petits formats, en aquest cas dedicat a la col·lecció alemanya Lux < http://50watts.com/Lux-Lesebogen > dedicada a la divulgació científica amb una cura especial del disseny gràfic de les seves cobertes.

Bon estiu.

Josep Turiel

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s