Maquiavel: Els 500 anys d‘El Príncep’ 1513-2013

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

[…]Venuta la sera, ritorno a casa ed entro nel mio studio, e sull’uscio mi spoglio di quella veste quotidiana e plebea, piena di fango e di melma, e mi vesto con panni reali e curiali (nobili); e rivestito decentemente entro nelle antiche corti degli antichi uomini, nelle quali, ricevuto amorevolmente da loro, mi nutro di quel cibo, il solo che fa per me e per il quale io son nato; e in quelle corti non mi vergogno di parlare con essi e chiedere la ragione delle loro azioni; e quelli, per la loro umanità, mi rispondono; e per quattro ore non sento alcuna noia; dimentico ogni affanno, non temo la povertà, non mi turba la morte: tutto son preso da quegli incontri. E, come dice Dante che non c’è scienza senza ricordare ciò che si è capito, ho annotato le cose di cui ho fatto capitale durante quelle conversazioni, e composto un opuscolo De principatibus, nel quale approfondisco, per quanto posso, i ragionamenti su questo soggetto, trattando la natura dei principati, di quali specie sono, come si conquistano, come si mantengono, perché si perdono […].

Aquest és un petit fragment de la carta del 10 de desembre de 1513 en la que Nicolau Maquiavel escriu al seu amic Francesco Vettori per informar-lo què ha compost la seva obra, denominada, De Principatibus.

Ara just es compleixen els 500 anys de l’escriptura d’El Príncep i les Biblioteques del CRAI i la Secció d’Italià del Departament de Filologia Romànica de la UB volem celebrar aquest fet històric oferint una exposició variada sobre la vida, l’obra i els estudis de l’autor. L’exposició es troba físicament ubicada al CRAI Biblioteca de Lletres encara que la major part dels materials pertanyen tant a aquesta com al CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Historia. També hi han participat altres biblioteques del CRAI: Economia i Empresa, Dret, el Pavelló de la República i Mundet.

Paral·lelament el CRAI Biblioteca de Reserva ofereix l’exposició de fons antic “La Fortuna de Maquiavel : Les edicions de les obres de Maquiavel al CRAI Biblioteca de Reserva de la UB”, formada per algunes obres de l’autor com és el cas d’un exemplar de l’edició testina i altres obres relatives a autors precursors dels diferents maquiavel·lismes que s’han desenvolupat al llarg de la història. També s’ofereixen dues visites comentades per la Professora Montserrat Casas Nadal a l’exposició que trobareu anunciades al Bloc de Reserva.

Volem agrair l’especial col·laboració del personal del CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història en la realització d’aquesta exposició i la participació desinteressada de la professora Montserrat Casas Nadal, la qual ha col·laborat amb nosaltres en la tria dels materials a exposar, en la conceptualització dels itineraris oferts i en la realització de materials complementaris disponibles en l’exposició virtual del material de fons antic i en aquesta notícia.

L’exposició ofereix 4 itineraris:

  1. Vida i persona de Nicolau Maquiavel: en la primera vitrina trobareu les principals biografies sobre l’autor, els seus escrits epistolars, els seus pensaments etc., per tal d’introduir-vos a l’estudi de l’autor a partir de les seves diferents facetes: el pensador, l’home de política, el literat o filòleg, l’historiador, etc.
  2. Edicions d’El Príncep: en la segona vitrina hi trobareu totes o quasi totes les edicions que tenim d’aquesta obra a les biblioteques del CRAI traduïdes a quasi totes les llengües
  3. Estudis i altres obres de Maquiavel: en la tercera vitrina s’exposen altres obres de Maquiavel i estudis sobre la seva producció i pensament.
  4. Maquiavel·lismes, interpretacions i influències: a la quarta vitrina hi trobareu alguns exemples de la resposta que es va donar a favor i en contra de Maquiavel a partir de la seva interpretació. Com foren els casos de: Quevedo, Ginés de Sepúlveda, Rousseau, Voltaire, Montesquieu, Mussolini, etc. També podreu veure una mica la influència que va tenir el pensament de Maquiavel a tot el món i com ha arribat fins a nosaltres.

És difícil oferir una bibliografia completa de l’autor perquè és realment molt extensa, però a continuació us presentem una petita selecció de recursos que tracten Maquiavel des d’algun punt de vista o espais des dels quals podreu consultar la seva obra en format digital.

Projectes sobre Maquiavel:

El projecte Wikisource pel que fa als textos de Maquiavel

Biblioteques virtuals:

Internet Archive

Hathitrust virtual library

Articles de premsa:

Feixas, Jordi. (2013). Celebrar Maquiavel.[En línia][Consulta: 12/12/2013] Disponible a: http://elmati.cat/article/3516/celebrar-maquiavel

Activitats realitzades aquest any amb motiu dels 500 anys d’El Príncep:

Jornada internacional: Nicolau Maquiavel. “El Príncep” fa 500 anys. (2/12/2013) a la Facultat de Filosofia,Geografia i Història de la UB.

Maquiavelo y la modernidad: 500 años leyendo El Príncipe en la Biblioteca Nacional de España

Real Academia de Ciencias Morales y Políticas. Ciclo de conferencias públicas del V Centenario de El Príncipe de Maquiavelo.

Vídeo: Il Principe di Niccolò Machiavelli in mostra a Roma

Istituto della Enciclopedia Italiana, Aspen Institute Italia:  “Il Principe di Niccolò Machiavelli e il suo tempo. 1513 – 2013”

Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze: La via al Principe: Niccolò Machiavelli da Firenze a San Casciano

Workshop – “Responsible Politics and Dirty Hands. Machiavellian Insights”

Volem acabar aquesta notícia amb un fragment de la dedicatòria d’El Príncep que Nicolau Maquiavel va escriure per a Lorenzo de’ Medici, Il Magnifico:

[…] Prenda dunque Vostra Magnificenza questo piccolo dono con quell’animo con cui io ve lo mando; e se dalla Vostra Magnificenza sarà diligentemente esaminato e letto, vi conoscerete dentro un ultimo mio desiderio, che possiate giungere a quella grandezza che la fortuna e le altre vostre qualità vi permetteranno. E se Vostra Magnificenza, dal culmine della sua altezza volgerà gli occhi verso questi bassi luoghi, conoscerà quanto io sopporti una grande e continua malvagità della fortuna.

Esther Acereda

 

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Literatura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Maquiavel: Els 500 anys d‘El Príncep’ 1513-2013

  1. Retroenllaç: Exposició “La Fortuna de Maquiavel : Les edicions de les obres de Maquiavel al CRAI Biblioteca de Reserva de la UB” | Blog de Reserva

  2. Anònim ha dit:

    Bona feina Esther!

  3. Retroenllaç: Maquiavel i el seu temps | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s