Nova exposició a Lletres: Teresa de Jesús “Escribo con libertad”

Sta Teresa_text_firma_blog

“Era [mi madre] aficionada a libros de caballerías y no tan mal tomaba este pasatiempo como yo lo tomé para mí, porque [mi madre] no perdía su labor, sino desenvolvíamonos para leer en ellos, y por ventura lo hacía para no pensar  no pensar en grandes trabajos […]. De esto le pesaba tanto a mi padre que se había de tener aviso a que no lo viese. Yo comencé a quedarme en costumbre de leerlos; y aquella pequeña falta que en mi madre vi, me comenzó a enfriar los deseos y a comenzar a faltar en los demás; y parecíame no era malo con gastar muchas horas del día y de la noche en tan vano ejercicio, aunque escondida de mi padre. Era tan extremo lo que en esto me embebía que, si no tenía libro nuevo, no me parece tenía contento”

Comencem aquesta notícia amb un fragment de Teresa de Jesús, present en el Cap. 2, 1 del Libro de la Vida, en el que dóna testimoni sobre la influència dels llibres de cavalleries i la seva afició per la lectura.

Ara just es compleixen els 500 anys del naixement de Teresa de Jesús i el CRAI Biblioteca de Lletres  i CRAI Biblioteca de Reserva volem celebrar-ho amb una exposició variada sobre la vida, l’obra i els estudis sobre l’autora, així com poder oferir una visió global del període històric i religiós de l’època. És una de les figures de la literatura espanyola que mereix una gran atenció atesa la seva funció innovadora en totes les facetes que va desenvolupar a la seva vida.

En aquesta exposició hem volgut donar una especial atenció a la seva faceta d’escriptora i pensadora així com poder-la explicar dintre del seu context històric i veure la repercussió en el temps que li va tocar viure i com continua viva en l’actualitat.

L’exposició es troba físicament ubicada al CRAI Biblioteca de Lletres i al CRAI Biblioteca de Reserva encara que també han participat altres biblioteques, especialment el CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Historia.

La part ubicada en les vitrines a l’entrada de la biblioteca de Lletres ofereix 4 itineraris:

1.Teresa de Jesús, escriptora nata i àvida lectora: en la primera vitrina trobareu materials que intenten il·lustrar la seva part més personal a partir de biografies, cartes, autobiografies, llibres de formació però també veurem producció d’altres religiosos de l’època o anteriors, que van tenir repercussió en la seva formació o amb els que va tenir relació. La intenció es donar una imatge global de les influències que va rebre i que van afavorir la seva projecció literària.

2. La creació literària de Teresa de Jesús: aquesta vitrina està dedicada a la seva obra i la seva recepció nacional i internacional a partir de les seves edicions editades, les traduccions i els estudis sobre l’autora.

3. La modernitat de l’estil de Teresa de Jesús: aquesta vitrina està dedicada a la recuperació de la figura de Teresa de Jesús en diferents formats i dedicada a públics de tota mena: pel·lícules, novel·les, llibres infantils i juvenils, revistes, catàlegs d’exposicions, etc.

4. Context religiós: Reforma i Contrareforma: aquesta vitrina vol oferir una visió general de les lluites religioses a nivell europeu entre protestants i catòlics en contrast amb la situació que es viu a Espanya com a potencia defensora de l’ortodòxia catòlica a Europa. Il·lustra el context històric i religiós de l’època a partir dels actors que el van construir, les seves obres i també ens permetrà oferir una petita mostra de la producció literària religiosa que va envoltar a Santa Teresa.

El fons antic s’ubica a les vitrines de la sala Pifarrer de Lletres i a la sala de consulta de la Biblioteca de Reserva.

L’exposició presencial es complementa amb dos exposicions virtuals, una que fa referència a fons modern i l’altra que il·lustra la part de fons antic, que properament es podran veure a l’espai d’exposicions virtuals del web del CRAI UB.

Agraïm especialment la participació desinteressada de les professores Montserrat Casas Nadal de la Secció d’Italià del Departament de Filologia Romànica de la UB, de la catedràtica Rosa Navarro Duran del Departament de Filologia Hispànica de la UB, de l’arxivera i historiadora Mercè Gras Casanovas de l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears i d’Agustí Borrell Viader, Vicari General dels Carmelites Descalços en la selecció dels materials a exposar, la confecció dels textos per l’exposició virtual, l’elecció dels elements de difusió i la realització de visites guiades a la part de llibre antic d’aquesta exposició. Volem agrair també la col·laboració del personal del CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història en la realització d’aquesta exposició.

Finalment un cordial agraïment pel suport ofert pel Degà de la Facultat de Filologia, Dr. Adolfo Sotelo Vázquez i el vicerector de Comunicació i Projecció, Dr. Pere J. Quetglas en la promoció i participació dels actes acadèmics vinculats a l’exposició i que tindran lloc a la Capella de la Facultat de Filologia de la UB.

L’exposició estarà disponible del 18 de setembre al 30 d’octubre. Es faran visites guiades a la part de fons antic. Per més informació envieu un missatge a: bib.reserva @ ub.edu

Volem acabar aquesta notícia amb una carta dedicatòria de Fray Luis de León:

“En la alteza de las cosas que trata, y en la delicadeza y claridad con que las trata, excede a muchos ingenios; y en la forma del decir, y en la pureza y facilidad del estilo y en la gracia y buena compostura de las palabras, y en una elegancia desafeitada, que deleita en extremo, dudo yo que haya en nuestra lengua escritura que con ellos se iguale.”

Carta-Dedicatoria a las Madres Prioras Ana de Jesús y Religiosas Carmelitas Descalzas del Monasterio de Madrid. Fray Luis de León.

Esther Acereda

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nova exposició a Lletres: Teresa de Jesús “Escribo con libertad”

  1. Retroenllaç: Exposició commemorativa del 500 aniversari de Santa Teresa de Jesús al CRAI UB | Blog CRAI UB

  2. Retroenllaç: V Centenari del naixement de Teresa de Jesús (2015). Exposició “Escribo con libertad” | Blog de Reserva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s