La literatura del segle XXI als topogràfics dels nostres llibres

topogrJa fa uns quants anys que vam entrar al segle XXI i els autors contemporanis més joves van augmentant de mica en mica la seva producció literària o la inicien, i al CRAI Biblioteca de Lletres hem pensat que ja era hora de donar-los la visibilitat i l’espai propi que els correspon als prestatges, separant-los dels autors del segle XX.

Hem escollit l’any 1975 com la data de naixement a partir de la qual considerem que un autor és del segle XXI, entenent que majoritàriament les seves obres han estat creades després de l’any 2000 i, en conseqüència, els exemplars de les seves obres portaran “20” com a indicador cronològic al topogràfic (en comptes de “19”, que indica segle XX). Per exemple, l’obra Primavera, estiu, etcètera, de la Marta Rojals -per posar un cas d’obra molt sol·licitada- la trobareu ara amb el topogràfic 849.9″20″Roj-3, al costat d’altres joves autors catalans del segle XXI (849.9″20″).

Podreu anar veient aquest canvi en totes les literatures que tenim classificades segons la CDU (Classificació Decimal Universal), ubicades a les diferents seccions de Lletres: Central (5è i 6è pis), Hispàniques i Romàniques. De fet, la secció d’Hispàniques ja fa temps que aplica aquest criteri a les literatures espanyola i hispanoamericana (860″20″), però ara ho farem extensiu a totes les altres.

Hem iniciat aquest procés amb els autors en què a l’entrada d’autoritat del nostre catàleg hi consta la data de naixement, i progressivament n’incorporarem d’altres un cop tinguem documentat l’any de naixença.

Amb aquest canvi us serà molt més fàcil localitzar els escriptors contemporanis més joves; de moment no és un grup gaire nombrós, però anirà creixent.

Recordeu! En les literatures, un “20” al topogràfic indica que l’autor és del segle XXI.

Josep A. Hueto

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Avisos de la biblioteca, Literatura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s