Donació del fons del Sr. Raimon Griñó i Damians (llengües semítiques i egiptologia)

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La Universitat de Barcelona ha rebut el fons bibliogràfic del Sr. Raimon Griñó i Damians, donat per la seva vídua Anna Casellas.

El donatiu està especialitzat en llengües semítiques i egiptologia, matèries a les quals Raimon Griñó va dedicar els seus estudis. La major part del fons s’incorpora al CRAI Biblioteca de Lletres (vegeu els títols entrats ja al catàleg), la part d’història de l’Índia i de les cultures precolombines al CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història.

En el camp de la semitística, Griñó, deixeble d’Alejandro Díez Macho, va treballar en l’estudi del Meturgeman d’Elijah Levita, i va col·laborar en l’edició de la Biblia Polyglotta Matritensia.

En egiptologia destaca la seva participació el 1970 en la comissió de treball dirigida pel professor Martín Almagro, encarregada de supervisar i organitzar el trasllat del Temple faraònic nubi de Debod i la seva  posterior reconstrucció a Madrid.

El trasllat del Temple representava organitzar el viatge de 1359 caixes que contenien 1724 blocs amb un pes al voltant de les 1000 tones. En la reconstrucció en el nou emplaçament Raimon Griñó actuava en la organització i identificació dels blocs, tasca de gran complexitat donat que el servei d’Antiguitats egipci únicament va entregar un planell del monument i un croquis amb una numeració de la situació dels blocs. En paraules del Professor Almagro: “Nosotros pacientemente tuvimos que ir interpretando las signaturas y subsanando algunos errores pues había bloques que tenían la misma referencia topográfica y fue preciso averiguar pacientemente cual era su verdadero sitio…”.

Finalment, agraïm la generositat de la senyora Anna Casellas per fer possible que aquest llegat estigui a l’abast dels estudiosos. Properament el CRAI Biblioteca de Lletres farà una exposició dels exemplars més destacats de la col·lecció.

Maria Josep Serna

 

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Lingüística i llengües i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Donació del fons del Sr. Raimon Griñó i Damians (llengües semítiques i egiptologia)

  1. Retroenllaç: Novetats del mes de maig (2016) | Bloc de Lletres

  2. Retroenllaç: Mostra bibliogràfica: Viatges a l’Orient | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s