El Quixot il·lustrat per Teodoro Miciano

El Ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha / Miguel de Cervantes ; aguafuertes de Teodoro Miciano. Jerez de la Frontera : Jurado, [1952-1966]

Entre el material gràfic que acompanya l’exposició Universo Cervantes trobareu, a banda i banda de la sala principal de la Biblioteca de Lletres, un conjunt de gravats emmarcats. Els que veieu exposats són una selecció del recull de 30 estampes en fulls solts que probablement van ser proves d’artista del Quixot il·lustrat per Teodoro Miciano (1903-1974).

El Ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha / Miguel de Cervantes ; aguafuertes de Teodoro Miciano. Jerez de la Frontera : Jurado, [1952-1966]

Per gaudir de totes les imatges creades per Miciano per al Quixot cal consultar els quatre volums d’El Ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, una edició de bibliòfil limitada a 356 còpies. Destaca la qualitat del treball gràfic i la perseverança de l’artista, que hi esmerçà gairebé vint anys de treball, si sumem a l’edició de l’obra (entre 1952 i 1966) els treballs preparatoris.

És interessant la ressenya biogràfica publicada per l’Arxiu Històric Provincial de Cadis a partir de l’expedient d’empresonament de Teodoro Miciano, represaliat en acabar la Guerra Civil.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Literatura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El Quixot il·lustrat per Teodoro Miciano

  1. Ruiz de Gopegui Dronda ha dit:

    No cabe duda de que es el mejor Quijote de los tiempos; la calidad de sus aguafuertes, la cantidad de ellos, la impresión, el papel… todo excelente. No han valorado su calidad artística; porque el racionalismo está en oposición al arte moderno; la grandiosidad de Avalos Terrani, Becker, del arte ruso del XX… es arte a extinguir, representa dictaduras (y fue condenado a 20 años de prisión por oponerse al régimen).
    Miciano hizo prodigios técnicos en los billetes alemanes, españoles, en los sellos de correos, en las monedas (pues entró en el relieve). El águila del duro franquista, que se proyecta hacia arriba y vuela, es más original que el arte abstracto de Picaso y además representa mejor su época.
    Miciano mezcla en su obra lo fantástico y el hiperrealismo; Muchos grabados de su Quijote, especialmente caras, podrían llevar la firma de López. El Quijote de Miciano es mil veces superior al Guernica, en calidad artística, técnica, en horas de buen trabajo y hasta en vanguardia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s