Preguntes més freqüents sobre els drets d’autor

Open Book Pages, per Jo Naylor | Flickr Creative Commons CC BY 2.0

Quan en un treball acadèmic, com ara el TFG o el TFM, hagis d’utilitzar alguna obra aliena (fragments, fotografies, imatges…), convé tenir clar quin és l’ús legal que se’n pot fer en cada cas.

La pàgina amb les preguntes més freqüents sobre els drets d’autor del CRAI t’ajuda a aclarir els dubtes més habituals, com en els casos següents:

Puc utilitzar fragments d’una obra aliena sense permís?

Sí, sempre que es tracti d’obres ja divulgades i que la inclusió es realitzi a títol de citació, o per fer-ne l’anàlisi, un comentari o un judici crític. Aquesta utilització només es pot realitzar amb fins docents o d’investigació, en la mesura justificada pel fi d’aquesta incorporació, tot indicant la font i el nom de l’autor de l’obra utilitzada, de conformitat amb l’article 32 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual (TRLPI) (excepció de citació).

Puc utilitzar una fotografia aliena?

Sí, es pot utilitzar una fotografia si es troba al domini públic, o si l’autor en concedeix l’ús mitjançant una llicència. Si es vol fer servir com a citació, també ho podem fer sempre que en citem l’autor. En qualsevol altre cas, cal demanar permís a l’autor de la fotografia per poder fer-ne ús.

Què és l’excepció de citació?

És el límit previst a la llei que permet la inclusió en una obra pròpia de fragments d’altres obres, o bé obres plàstiques o fotogràfiques aïllades, sempre que es tracti d’obres ja divulgades i que la inclusió es realitzi a tall de citació, o per fer-ne l’anàlisi, un comentari o un judici crític. Aquesta utilització només es pot realitzar amb fins docents o d’investigació, justificant la incorporació i indicant la font i el nom de l’autor de l’obra utilitzada.

Puc utilitzar material de la xarxa?

Sí, sempre que s’utilitzi en un dels casos previstos com a límit als drets d’autor, o bé si el material està subjecte a algun tipus de llicència que en permeti l’ús. Depenent de les condicions d’aquesta llicència, se’n podrà fer una utilització o una altra.

Si una obra no té cap símbol de copyright, se’n permet la còpia, reproducció i publicació?

En general, si una obra no conté cap nota que n’indiqui la situació legal cal entendre que no se’n permet cap utilització sense una autorització prèvia, és a dir, tots els drets estan reservats, llevat dels casos previstos en la llei.

Hi ha excepcions o límits als drets d’autor?

La llei recull un seguit de casos en què no es requereix el permís de l’autor o del titular dels drets d’explotació per poder utilitzar una obra. Aquests casos són els anomenats límits i afecten determinades actuacions amb finalitats docents, de recerca, d’informació, etc. Cal tenir en compte que els límits tenen unes condicions determinades i en cap cas no atorguen una autorització lliure per explotar l’obra o per a la prestació.

Què són les llicències Creative Commons?

Són llicències públiques lliures que permeten regular els drets d’autor i que donen la possibilitat de desenvolupar noves vies de col·laboració. Entreu al web de Creative Commons en català per obtenir més informació sobre aspectes generals, llicències i domini públic, autors i creadors.

Què és el domini públic?

És la situació en què queden les obres literàries, artístiques o científiques quan s’esgota el termini dels drets d’autor. Una obra que es troba al domini públic pot ser explotada lliurement, però hem de respectar-ne l’autoria i la integritat.

Què vol dir que una obra no incorpori cap indicació legal o condicions d’ús?

El fet de no indicar que l’autor d’una obra se’n reserva tots els drets no significa que realment això sigui així. Com sabem, els drets d’una obra són innats a la creació d’aquesta, i no pel fet de posar indicacions com, per exemple, «tots els drets reservats».  El més recomanable davant d’una situació d’aquest tipus és posar-se en contacte amb l’autor de l’obra per tal d’aclarir quins drets es reserva i de quina manera es pot utilitzar la seva obra.

Més informació: Drets d’autor, propietat intel·lectual i Creative Commons.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Recursos electrònics, Referència i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Preguntes més freqüents sobre els drets d’autor

 1. Biblioteca de Física i Química ha dit:
 2. oliver ha dit:

  Si en un llibre, l’autor aconsella escoltar una cançó, “ex. El mar, dels Manel” s’ha de demanar permís?
  Si parlo que el protagonista anava caminant i va entrar al Corte Inglés. He de demanar permis?
  Disculpeu pero soc escriptor novell i tincmolts dubtes. M’espanta el tema dels permisos.
  I si parlo “en cara que sigui bé” d’algun personatge mediatic. Tambe el necessito?
  Moltes gracies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s