Autors/investigadors: què cal saber abans de publicar els articles a les xarxes acadèmiques

Descargar la imagen en español | Download the image in English

Una de les maneres més efectives d’oferir accés públic a les vostres publicacions és la d’autoarxivar-les en el repositori institucional de la Universitat de Barcelona.
[Oferir accés públic mitjançant els repositoris: via verda]

Què cal saber abans publicar els articles a les xarxes acadèmiques?

1. Ser l’autor de l’article no autoritza automàticament a publicar l’article en qualsevol plataforma, encara que aquest sigui d’accés lliure. Això dependrà de la cessió de drets que s’hagi efectuat en el moment de la seva publicació.

2. En la majoria dels casos l’editorial permet publicar (arxiu, autoarxiu) alguna versió preliminar de l’autor (preprint o postprint o versió revisada), sovint amb la condició que s’inclogui la citació i l’enllaç a l’article publicat.

Sovint, els permisos distingeixen entre la publicació en repositoris institucionals (com el Dipòsit Digital de la UB), repositoris no comercials (p. ex. Humanities Commons), pàgina web personal o plataformes comercials (p. ex. Academia.edu o ResearchGate). També és possible que es permeti la publicació després d’un període d’embargament.

3. Per saber quina versió de l’article podem publicar, és recomanable consultar la informació al web de la revista o de l’editorial (sota els apartats de política d’accés obert, política de acceso abierto, rights policy, Self-archiving policy, permissions, article sharing, authors’ rights, etc.).

4. Existeixen portals com Sherpa/RomeoDulcinea (revistes científiques espanyoles) o Héloïse (revistes franceses) que són de gran ajuda i ens informen de les polítiques d’autoarxiu de les revistes i de les editorials.

Exemple d’informació del portal Dulcinea:

Exemple d’informació del portal Sherpa/Romeo:

5. Cal tenir clares les diferències entre la versió preliminar (preprint), versió revisada (postprint) i versió publicada. En cas de dubte, en aquest apunt es dona més informació al respecte.

Acabem amb aquesta frase

Més informació:

  • El personal docent i investigador de la Universitat de Barcelona disposa de l’aplicació de gestió del currículum de la Universitat de Barcelona (GREC) que està enllaçada a la publicació al Dipòsit Digital. En aquest document s’explica el procediment per publicar fàcilment la recerca al repositori institucional.

 

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Recursos web, Referència i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Autors/investigadors: què cal saber abans de publicar els articles a les xarxes acadèmiques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s