Exposició: Ricardo Carvalho Calero e a historiografía literaria en Galicia

Tornem de les vacances d’estiu amb una exposició dedicada al Día das Letras Galegas: Ricardo Carvalho Calero e a historiografía literaria en Galicia. Normalment, celebrem aquest dia, 17 de maig, amb una exposició a la biblioteca, però enguany no es va poder fer en aquell moment per la crisi sanitària.

La mostra es pot veure fins al 25 de setembre al CRAI Biblioteca de Lletres i disposeu també de l’exposició virtual que ja us vam anunciar el passat mes de juliol: Ricardo Carvalho Calero e a historiografía literaria en Galicia (disponible també en català).

A les vitrines hi trobareu, principalment, fotografies, articles de revista i llibres que descriuen la vida personal i professional de Ricardo Carvalho Calero. Es mostren notes biogràfiques i bibliogràfiques que ens permeten fer un recorregut per la seva vida, les seves idees i la seva producció intel·lectual com a catedràtic de lingüística i literatura, com a poeta i escriptor, crític literari i historiador. En definitiva, com a representant il·lustre de les lletres gallegues. Aquests materials es troben distribuïts de la següent manera:

Vitrina 1: a la primera vitrina hi trobareu un espai dedicat als records de família, il·lustrat amb fotografies facilitades pel Parlamento de Galicia, la Real Academia Galega i el fotògraf Moncho Rama. Així mateix, s’hi mostren estudis que tracten la figura de l’autor i que ens ofereixen un retrat d’aquest intel·lectual destacat de la llengua i la literatura gallega.

En el mateix espai hi trobareu una petita introducció sobre la festa del Día das Letras Galegas amb alguns articles que parlen del tema, començant per la primera celebració d’aquest acte cultural que es remunta a l’any 1963.

Vitrina 2: en aquest apartat hem volgut marcar els períodes de creixement i formació de Ricardo Carvalho Calero:

1931-1936: formació, ideologia política i defensa de la República.

1936-1941: guerra, presó i alliberament.

1942-1972: càtedra, vida i producció universitària.

Vitrina 3: aquí es reflecteix el seu perfil de crític literari, mostrant edicions d’obres d’autors reconeguts, editades o prologades per ell, epistolaris, articles de revista que fan referència a algunes de les seves obres, recopilacions de participacions en publicacions especialitzades i la seva obra com a historiador de la literatura.

Vitrina 4: finalment, es presenta la seva vessant de lingüista, escriptor i poeta. Trobareu fotografies que il·lustren la seva activitat en congressos i altres actes acadèmics relacionats amb la llengua i la literatura, articles de revista dedicats a l’estudi de la llengua, les seves gramàtiques i els llibres de poesia.

Aquesta és una bona oportunitat per conèixer un personatge molt polifacètic de la cultura i les lletres gallegues. Us hi esperem!

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s