Cataloguem el fons bibliogràfic de la Unitat d’Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Al febrer de 1994 la professora Anna Caballé Masforroll va crear la Unitat d’Estudis Biogràfics (UEB) amb el suport de l’aleshores Ministerio de Educación y Ciencia que va finançar el primer projecte d’investigació sol·licitat pel nou Centre. L’objectiu de la seva creació era doble: la preservació de material autobiogràfic amb risc de pèrdua i proporcionar un estímul acadèmic als gèneres auto/biogràfics que fins als anys vuitanta del segle XX es van veure molt marginats intel·lectualment. Poc abans, el professor Philippe Lejeune havia fundat a França l’Association pour l’Autobiographie (APA, 1992) a Ambérieu, prop de Lió, que va ser una inspiració i un suport indiscutible en la gènesi del projecte inicial, col·laborant generosament en les seves primeres activitats. Des de l’any 2020 el professor Marcelino Jiménez León s’ha sumat a la direcció del Centre. En tots aquests anys de recorregut, el centre ha gaudit de la col·laboració de nombrosos professors i estudiants, ha generat múltiples projectes d’investigació i ha facilitat informació ajudant a molts investigadors europeus, nord-americans i llatinoamericans.

La UEB ha aconseguit reunir al llarg de tots aquests anys una biblioteca especialitzada en aquests gèneres (autobiografies i memòries, correspondències, diaris, llibres de viatges i biografies) i té a més un arxiu documental obert a totes aquelles persones disposades a dipositar, en el nostre centre, el seu llegat o part d’ell. Les dues darreres incorporacions (juny i novembre de 2020) han estat els llegats del professor Joaquín Marco i de la novel·lista Elisabeth Mulder.

La nostra línia d’investigació és la recuperació, preservació i estudi de l’escriptura auto / biogràfica. La seva importància i reconeixement acadèmic no ha fet més que créixer en les últimes dècades. La tasca de la UEB sempre s’ha orientat en una mateixa direcció: aconseguir que els gèneres auto/biogràfics s’ubiquin en l’espai intel·lectual que mereixen. Les autobiografies no només donen forma a un gènere, a l’igual que les biografies, sinó que són en sí mateixes un dipòsit de vides humanes, d’experiències singulars, úniques en la seva dimensió gnoseològica, sobre les quals se sustenten la resta d’assumptes. El nostre passat i, sobretot, el nostre futur.

Des de l’any 2020 la UEB compta amb el suport i la col·laboració del CRAI Biblioteca de Lletres, que ha començat a catalogar el fons bibliogràfic de la UEB, i que en breu estarà visible en la seva totalitat a través de la consulta de catàleg. Aquest fons bibliogràfic s’identifica com a fons de la UEB al catàleg perquè inclou una nota pública que indica la seva pertinença a la unitat, i en el camp de signatura apareix la identificació de la mateixa (UEB). Actualment ja és possible localitzar una gran part de el fons de la Biblioteca de la Unitat des del catàleg.

La intenció general de l’UEB és la de posar a disposició de tothom el seu llegat bibliogràfic i documental, així com la seva activitat com a unitat especialitzada, tenint en compte que és un dels centres de referència nacional d’especialització biogràfica i autobiogràfica.

Per a consultar els fons de la UEB de forma presencial: s’atén amb cita prèvia durant el curs acadèmic, els dimarts, de 9.00 a 13.30. Per sol·licitar la cita han d’escriure a qualsevol dels seus directors: mailto:annacaballe@ub.edu i mailto:marcelino.jimenez@ub.edu

Unitat d’Estudis Biogràfics. Universitat de Barcelona

Texto en español

En febrero de 1994 la profesora Anna Caballé Masforroll creó la Unidad de Estudios Biográficos (UEB) con el apoyo del entonces Ministerio de Educación y Ciencia que financió el primer proyecto de investigación solicitado por el nuevo Centro. El objetivo de su creación era doble: la preservación de material autobiográfico con riesgo de perderse y proporcionar un estímulo académico a los géneros auto/biográficos que hasta los años ochenta del siglo XX se vieron muy marginados intelectualmente. Poco antes, el profesor Philippe Lejeune había fundado en Francia la Association pour l’Autobiographie (APA, 1992) en Ambérieu, cerca de Lyon, que fue una inspiración y un apoyo indiscutible en la génesis del proyecto inicial, colaborando generosamente en sus primeras actividades. Desde el año 2020 el profesor Marcelino Jiménez León se ha sumado a la dirección del Centro. En todos estos años de recorrido, el centro ha disfrutado de la colaboración de numerosos profesores y estudiantes, ha generado múltiples proyectos de investigación y ha facilitado información ayudando a muchos investigadores europeos, estadounidenses y latinoamericanos.

La UEB ha logrado reunir a lo largo de todos estos años una biblioteca especializada en dichos géneros (autobiografías y memorias, correspondencias, diarios, libros de viajes y biografías) y tiene además un archivo documental abierto a todas aquellas personas dispuestas a depositar, en nuestro centro, su legado o parte de él. Las dos últimas incorporaciones (junio y noviembre de 2020) han sido los legados del profesor Joaquín Marco y de la novelista Elisabeth Mulder. Nuestra línea de investigación es la recuperación, preservación y estudio de la escritura auto/biográfica. Su importancia y reconocimiento académico no ha hecho más que crecer en las últimas décadas. La tarea de la UEB siempre se ha orientado en una misma dirección: conseguir que los géneros auto/biográficos se ubiquen en el espacio intelectual que merecen. Las autobiografías no sólo dan forma a un género, al igual que las biografías, sino que son en sí mismas un depósito de vidas humanas, de experiencias singulares, únicas en su dimensión gnoseológica, sobre las que se sustentan el resto de asuntos. Nuestro pasado y, sobre todo, nuestro futuro.

Desde el año 2020 la UEB cuenta con el apoyo y la colaboración del CRAI Biblioteca de Lletres, que ha empezado a catalogar el fondo bibliográfico de la UEB, y que en breve estará visible en su totalidad a través de la consulta de catálogo. Este fondo bibliográfico se identifica como fondo de la UEB en catálogo porque incluye una nota pública que indica su pertenencia a la Unidad, y en el campo de signatura aparece la identificación de la misma (UEB). Actualmente ya es posible localizar una gran parte del fondo de la Biblioteca de la Unidad desde catálogo.

La intención general de la UEB es la de poner a disposición de todos su legado bibliográfico y documental, así como su actividad como unidad especializada, teniendo en cuenta que es uno de los centros de referencia nacional de especialización biográfica y autobiográfica.

Para consultar los fondos de la UEB de forma presencial: se atiende con cita previa durante el curso académico, los martes, de 9.00 a 13.30. Para solicitar la cita deben escribir a cualquiera de su directores: mailto:annacaballe@ub.edu y marcelino.jimenez@ub.edu

Unidad de Estudios Biográficos. Universitat de Barcelona

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Avisos de la biblioteca, Literatura i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Cataloguem el fons bibliogràfic de la Unitat d’Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s