Nou recurs en línia: New Pauly Online

New Pauly Online: Encyclopaedia of the Ancient World
Editors-in-Chief: Hubert Cancik and Helmuth Schneider

New Pauly Online és una enciclopèdia per a l’estudi de la cultura grecoromana i la seva influència en la història del món modern. És una obra pràctica de referència per a ús quotidià tant per als experts com per a aquells que són nous a la disciplina. Clar, precís, accessible, New Pauly Online ofereix entrades d’enciclopèdia, nombroses il·lustracions i un munt de mapes i taules. Totes les cites llatines i gregues també s’ofereixen en traducció.

Una mica d’història

La Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, també coneguda com la Pauly–Wissowa, pels cognoms dels seus principals promotors, l’iniciador: August Friedrich Pauly (1796-1845) i un dels seus continuadors: Georg Wissowa (1859-1931), abreujat RE, és una font important per a l’estudi de l’antiguitat, tot i que la seva consulta pot semblar feixuga per l’alumne poc avesat. La RE original, basada en l’enciclopèdia inacabada d’August Pauly de 1839, va ser escrita en alemany. El treball herculi consta de 83 volums i es va encetar el 1890 i no es va acabar fins al 1978, amb articles escrits per experts en cadascuna de les matèries. L’any 1980 va aparèixer el volum d’índex. De 1996 a 2003 va veure la llum una versió actualitzada de 18 volums (amb 7 volums suplementaris, publicats entre 2004 i 2012) anomenada Der Neue Pauly de l’editorial Metzler (també en alemany). Poc més tard, aparegué la versió en anglès, anomenada Brill’s New Pauly, que consta de 28 volums publicats entre el 2002 i el 2014.

Versió Online

New Pauly Online conté tot el contingut de Brill’s New Pauly (anglès, 20 volums + 2 volums d’índex), així com la versió original alemanya, Der Neue Pauly de Metzler. Per tant, aquesta poderosa eina de consulta consta de 15 volums (Antiguitat, 1-15) dedicats a l’antiguitat grecoromana. Abasten més de dos mil anys d’història, que van des del segon mil·lenni abans de Crist fins a l’Europa de l’Alta Edat Mitjana. Es fa especial èmfasi en la interacció entre la cultura grecoromana, per una banda, i la cultura semítica, celta, germànica i eslava, per l’altra, així com el judaisme antic, el cristianisme i l’islam. 5 volums addicionals (Classical Tradition, I-V) aborden les llargues i influents conseqüències de l’antiguitat i el continu procés de reinterpretació i revaluació del patrimoni antic, inclosa la història de la erudició clàssica.

Un alt nivell acadèmic combinat amb un enfocament contemporani i una presentació accessible han convertit New Pauly Online en una obra de referència moderna sense parió. Una eina de recerca essencial per a estudiants i erudits en estudis clàssics, història antiga i camps relacionats com l’egiptologia, els estudis bíblics i l’arqueologia. New Pauly Online és un complement imprescindible per a la col·lecció de recursos en línia de qualsevol biblioteca.

Funcions i avantatges

El CRAI-UB es complau de presentar New Pauly Online al conjunt de la seva comunitat universitària, tot esperant que sigui una eina de consulta útil per a investigadors, professors i estudiants, les línies d’investigació dels quals tinguin relació amb la recerca de la història antiga en general i de la civilització clàssica en particular. La seva fortalesa com a obra de referència la podem resumir en aquests quatre punts:

  • És la més completa sobre l’antiguitat grecoromana i la seva influència en la història moderna.
  • Inclou tot el contingut de les edicions originals en anglès i alemany, amb enllaços a cada entrada a la versió en altre idioma.
  • Les entrades ofereixen un accés fàcil i directe a la informació clau (noms, llocs, dates, objectes) de totes les àrees de la cultura grega i romana.
  • Completament referenciat mitjançant hipervincles.

Gabriel Tomàs López

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en diccionaris i enciclopèdies, Lingüística i llengües, Literatura, Recursos electrònics, Recursos web, Referència i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s