Exposició: La Modernitat del Discurs de Dante

Aquesta setmana inaugurem al CRAI Biblioteca de Lletres l’exposició La modernitat del discurs de Dante en commemoració dels 700 anys de la mort del gran poeta italià Dante Alighieri.

L’exposició està centrada en la faceta més filosòfica i política de Dante Alighieri i no tant en la seva vessant literària, tot i que no és fàcil fer una divisió temàtica perquè moltes de les seves obres descriuen una forma de pensar representada de tal manera que les disciplines s’interrelacionen i dialoguen entre elles.

Aquesta mostra és fruit de la col·laboració amb l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona (IICB), que ens ha cedit llibres de la seva biblioteca per completar els del nostre fons i també de la participació de l’il·lustrador veronès Giancarlo Zucconelli, que ha autoritzat la utilització d’algunes de les il·lustracions que formen part del llibre d’Andrea Mirenda, Dante nella Verona Scaligera (2020). Si teniu curiositat, podeu veure aquesta entrevista on Zucconelli explica aquest treball de creació i representació de la figura de Dante.

L’exposició es troba dividida en tres espais:

  • A les vitrines de l’entrada a la biblioteca hi trobareu:

Vitrina 1. Biografia i interpretació de Dante: biografies, estudis de l’època de l’autor i monografies sobre el seu pensament i la seva obra així com textos que fan una interpretació del poeta en diferents èpoques i que reflecteixen la seva recepció a nivell internacional.

Vitrina 2. Dante i la política: escrits de caire més polític i estudis que representen la seva faceta d’home d’estat.

Vitrines 3 i 4.  Filosofia i religió a Dante: aquestes dues vitrines mostren l’obra que representa millor el seu pensament, acompanyada d’estudis que analitzen la filosofia i la interpretació religiosa de l’època de l’autor.

  • A Sala de Referència es troben les reproduccions de les aquarel·les de Giancarlo Zucconelli que reprodueixen diferents escenes de la vida de Dante a Verona.
  • A les vitrines de la Sala Pifarré s’hi exposen traduccions, edicions i estudis de la Divina Commedia.

El programa d’art contemporani i cultura de Radio Ca’ Foscari, Arts Fatti, ha emés una entrevista en la qual presentem l’exposició juntament amb el Director de l’IICB, Lucio Izzo, i on es conversa sobre la nostra col·laboració al voltant de La modernitat del discurs de Dante. La podeu escoltar aquí:

L’exposició estarà disponible fins al 31 d’octubre de 2021. Hi esteu tots convidats!

Esther Acereda

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Exposició: La Modernitat del Discurs de Dante

  1. Retroenllaç: El CRAI Biblioteca de Lletres participa a #ColorOurCollections | Bloc de Lletres

  2. Retroenllaç: Congrés internacional: “La modernità di Dante. Il pensiero”  | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s