La col·lecció de literatura de canya i cordill dels segles XVII-XX de Joaquín Marco, nova col·lecció especial al CRAI Biblioteca de Lletres

L’inventari d’aquesta col·lecció recull els plecs que el Dr. Joaquín Marco va anar recollint per dur a terme l’estudi que va concloure com a tesi doctoral l’any 1972. Van des del segle XVII fins al segle XIX, essent aquests últims els més nombrosos. Inclou unes poques edicions modernes que són reproduccions de plecs dels anys seixanta del segle XX.

La classificació d’aquest material no resulta fàcil perquè es barregen temàtiques i gèneres. No existeix un límit clar entre una categoria i una altra. En el nostre cas, hem seguit el criteri que estableix el propi Dr. Joaquín Marco a la seva tesi doctoral. Ell defensava una classificació en dos grans blocs: literaris (romanços, romanç novel·lesc, cançons, cançons amoroses, cançons divertides, miracles…) i històrics (relacions, crims i successos, polítics, religiosos…). Es tracta d’una classificació molt àmplia que també ha pres en consideració el criteri de forma o de gènere pel que fa al bloc literari. No és fàcil perquè molts plecs contenen diferents composicions, temàtiques i formes.

Totes les composicions són romanços en vers i amb una mètrica molt semblant. En molts casos resulta difícil establir un límit entre un gènere i un altre. Existeixen relacions d’esdeveniments històrics, però també relacions divertides o de successos, fins i tot relacions narrades en “trovos”, cançons o sarsuela. També en trobem de religiosos escrits en forma de coples, és a dir, coples de temàtica religiosa. Diàlegs cantats, romanços històrics que narren successos. Podem trobar una mateixa història escrita sota el títol i forma de relació, romanç, dècimes… Dècimes que relaten successos (assassinats). Per tant, és molt difícil obtenir una classificació o taxonomia clares.

A cada entrada d’aquest inventari hi consta el títol o els títols que conté cada plec i la informació present al colofó. També hem inclòs una petita descripció sobre el plec i el seu estat de conservació, i les matèries que es tracten als diferents romanços i composicions. Pràcticament la totalitat dels plecs presenten un gravat o gravats a la capçalera que normalment son al·lusius al text següent.

Recordem que el Dr. Joaquín Marco Revilla (Barcelona, gener de 1935 – juliol de 2020) fou un poeta, crític literari i filòleg espanyol. Es va llicenciar a la Universitat de Barcelona al 1958, on posteriorment va exercir com a professor i catedràtic al Departament de Filologia Hispànica, fins al moment de la seva jubilació. Els seus interessos se centren al voltant de la literatura espanyola contemporània, la literatura espanyola de l’exili i la literatura catalana de postguerra. Va escriure nombroses ressenyes i articles de literatura a diferents mitjans de premsa escrita.

La seva tesi doctoral, titulada Los Pliegos sueltos poéticos en el siglo XIX: introducción al estudio del pliego de cordel y de sus vertientes literarias (1750-1850) i dirigida pel seu mestre José Manuel Blecua, tracta sobre la literatura de canya i cordill i és un estudi dels documents i plecs que formen part d’aquest inventari. El recull de plecs forma part de la seva biblioteca personal, donada per la seva família al CRAI Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona i que rebrà el nom de Biblioteca Joaquín Marco.

Aquesta descripció en forma d’inventari és el primer pas per a la futura digitalització i catalogació individual de cada document.

Val a dir que confeccionar aquest inventari ha estat una tasca molt interesant, preciosa i enriquidora, i feta sempre amb la màxima estima a qui fou el meu professor, Joaquín Marco.

Podeu consultar aquest inventari al Dipòsit Digital UB i el propi fons al CRAI Biblioteca de Lletres. La col·lecció conté 703 documents en 5 capses: FA-395/1-161, FA-396/1-154, FA-397/1-162, FA-398/1-145 i FA-399/81. 

Gloria Rebollo

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La col·lecció de literatura de canya i cordill dels segles XVII-XX de Joaquín Marco, nova col·lecció especial al CRAI Biblioteca de Lletres

  1. Retroenllaç: Donacions recents de biblioteques personals de professorat de la Facultat de Filologia i Comunicació | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s