Exposició: “Per l’educació i el compromís social. Una vida amb Teresa Juvé”

Pòster: Per l'educació i el compromís social. Una vida amb Teresa Juvé

La segona exposició de l’any l’hem volguda dedicar a dos personatges de renom en l’àmbit de l’educació: la Teresa Juvé i el seu marit, Josep Pallach.

Per l’educació i el compromís social. Una vida amb Teresa Juvé

L’exposició es troba dividida en tres espais:

1. Vitrines d’entrada al CRAI Biblioteca de Lletres.
2. Sala de Consulta
3. Sala Torres Amat.

1. Vitrines

A la primera vitrina dedicada a la figura de Teresa Juvé hi trobareu entrevistes, articles dedicats a la seva carrera pedagògica i la seva sèrie El portantveus Jaume Plagumà, una saga que va començar amb el títol El portantveus s’ha equivocat. Aquesta sèrie comprèn tot un seguit de novel·les que es troben entre la novel·la històrica i la novel·la detectivesca. Estan ambientades a la Catalunya del s. XVI, durant el regnat de Felip II, i compta amb 8 títols. A la segona vitrina hi trobareu un conjunt d’enllaços a vídeos sobre l’autora, alguns també dedicats a Josep Pallach, descrits i identificats amb un codi QR per poder-los veure.

Una altra de les vitrines està dedicada a la cultura i l’exili, on hi trobarem materials que parlen de l’exili i la vida dels refugiats a França, experiències que ells van viure en primera persona. També hi ha una secció dedicada a testimonis personals: Neus Català, Teresa Juvé, Pau Casals, Mercè Rodoreda, etc., que ens permeten veure com la cultura pren una dimensió compromesa amb la societat.

Finalment, hi ha tota una vitrina dedicada a la figura de Josep Pallach, amb materials que descriuen el seu perfil de pedagog però també la seva figura política, dues activitats en les que va lluitar per demostrar la importància que té l’educació en una societat en democràcia i de la necessitat de democràcia per poder proposar un model educatiu eficaç i accessible a tothom.

Les dues caricatures exposades de la Teresa Juvé i d’en Josep Pallach, realitzades per l’artista Toni Casas, són propietat de la Fundació Pallach. Aquesta fundació va néixer al 2012 i el seu objectiu és treballar en pro de l’educació i amb total compromís social des del punt de vista que l’educació és cosa de tots i seguint el lema: “Tothom educa, s’educa tothom; fem xarxa”.

2. Sala de Consulta

A la Sala de Consulta de la biblioteca s’hi troba la primera part gràfica d’aquesta exposició, dedicada a Josep Pallach. Està formada per 12 pantalles roll-up que ens mostren un Josep Pallach polifacètic i compromès amb la seva feina i amb el moment que va viure. Es repassen els moments més representatius de la seva vida i de la seva carrera professional.

Aquesta part gràfica de l’exposició va ser produïda per la Fundació Pallach l’any 2020 amb motiu dels 100 anys del seu naixement per a l’exposició Per l’educació i el compromís social.

3. Sala Torres Amat

Continuem aquest tour fins a la Sala Torres Amat on hi trobarem la part gràfica dedicada a la Teresa Juvé, una figura lluitadora i promotora de valors i actituds imprescindibles en un moment de dificultat com el que van viure ella i el seu marit.

Aquesta part ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes.

Pòter: La llibertat conscient

Agraïments:

Volem agrair la col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República pels materials que descriuen l’exili a França i donen una visió testimonial del període en primera persona i al CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història pels documents de Josep Pallach i Teresa Juvé que ens han prestat.

Pel que fa referència a la part gràfica agraïm la col·laboració de la Fundació Pallach pel material de l’exposició itinerant: Per l’educació i el compromís social i a la Institució de les Lletres Catalanes per la mostra itinerant dedicada a Teresa Juvé, Llibertat conscient.

La Fundació Pallach ha tingut la gentilesa d’enviar-nos díptics monogràfics sobre en Josep Pallach que podreu agafar a la biblioteca quan vingueu a veure l’exposició, disponible fins al 25 de març de 2022.

Hi esteu tots convidats!

Esther Acereda

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Exposició: “Per l’educació i el compromís social. Una vida amb Teresa Juvé”

  1. Retroenllaç: Exposicions dedicades al Dia Internacional de les Dones a Lletres | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s