Restauració del setmanari satíric “El Loro” (Barcelona, 1879-1885)

El Taller de Restauració del CRAI ha restaurat la col·lecció de la revista El Loro, que compta amb un total de 272 números. Es tracta d’una revista il·lustrada editada a Barcelona entre 1879 i 1885. De caràcter polític i satíric, era una publicació liberal i republicana que es va posicionar contra la restauració borbònica d’Alfons XII. Criticava tant el canovisme com el “progressisme” de Sagasta. A la seva capçalera s’autodefineix com un “periódico ilustrado joco-serio”. Se centrava en la política espanyola, però també tractava temes internacionals i disposava de corresponsals a diverses ciutats europees.

El Loro recull a les seves pàgines l’agitació política i social de l’època. Crítica als governs, al repartiment de favors, les contradiccions dels polítics quan eren a l’oposició i després al govern… Això i moltes coses més que podem descobrir a les seves pàgines. I tot i que és una publicació de finals del segle XIX, es poden trobar paral·lelismes amb l’actualitat que fan pensar molt. 

Els exemplars són de quatre pàgines, impreses a 3 columnes. Destaquen els dibuixos de l’actualitat política del moment de Tomàs Padró en les pàgines centrals i en color. Els articles en castellà generalment els trobem a les primeres i últimes pàgines.

Els exemplars d’aquesta edició en paper formen part del donatiu de la biblioteca de la Sra Henriette Roller Fagianelli. La publicació també es pot consultar en línia a l’Arxiu de Revista Catalanes Antigues (ARCA). Encara que els dibuixos es poden gaudir amb molta més precisió a l’edició en paper consultable al CRAI Biblioteca de Lletres.

Agraïm el donatiu a la Sra. Henriette Roller Fagianelli i al Taller de Restauració del CRAI la feina feta, que ajudarà a preservar millor els exemplars d’aquesta publicació històrica.

Guillermo Nicolás Leborán Fernández

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Avisos de la biblioteca, Revistes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s