Exposició dedicada a Joaquim Molas al CRAI Biblioteca de Lletres: @Molas+

Exposició @Molas+ CRAI Llletres UB Novembre 2022

Presentació, per Josep Maria Domingo Clua:

L’exposició bibliogràfica @Molas+ és complement a la jornada Entendre, explicar, fer. In memoriam Joaquim Molas (1930–2015) que l’octubre de 2021 diverses institucions (Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, Societat Verdaguer) dedicaven a la figura de qui va ser estudiant i professor il·lustre de la Universitat de Barcelona, i al seu llegat.   

Joaquim Molas i la seva obra van ser claus per entendre la segona meitat llarga del nostre segle xx. L’ampli espectre del protagonisme de Molas és construït a partir d’unes pràctiques (els estudis literaris acadèmics, el publicisme literari, la docència) eloqüents d’uns poders disciplinaris (els de la filologia) medul·lars en construcció contemporània del país, de l’extraordinària projecció civicopolítica que obtingueren i del diàleg fecund que Molas va saber establir amb el seu temps.

A través de sis ítems (Formació, Llegats, Creadors, Seixantisme, Acadèmia, Escriptura), l’exposició proposa de resseguir un itinerari vital i professional que acumula episodis com el d’uns mestratges fructífers (M. de Riquer, J. Rubió i Balaguer, C. Riba), l’exploració apassionada del llegat literari (de la literatura antiga als contemporanis, Verdaguer inclòs), l’intens diàleg amb els creadors coetanis (de M. Rodoreda als joves de “Tarotdequinze”), les propostes i crisis que perfilen el “seixantisme”, els avatars d’una vida acadèmica plena de reconeixements o, finalment, l’obediència a “una passió d’escriptor” de què Molas no es va mai poder sostreure ―i que hem vist emergir pòstumament amb la publicació del seu dietari: El mirall de la vida. Dietari 1956-2015 (2021).

El 2012 l’arxiu i la biblioteca personals de Joaquim Molas van ingressar a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú (la generosa contribució de la qual fa possible aquesta exposició). La ubicació del llegat de Molas en aquest espai en confirmava el valor com a gran centre documental i alhora explicitava una invitació a la continuïtat, a la reflexió i a l’acció. Per servir-les, el mateix 2012 es constituïa la interuniversitària Aula Joaquim Molas de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.


Comissariada per Josep Maria Domingo Clua (Universitat de Barcelona) i Jordi Cerdà Subirachs (Universitat Autònoma de Barcelona), amb la col·laboració de la Biblioteca Víctor Balaguer i el CRAI Biblioteca de Lletres.

VISITES GUIADES

Dijous 1 de desembre, a les 12:00 i a les 18:00.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Literatura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s