Una ‘Batracomiomàquia’ molt singular

Gràcies a un donatiu de la Montserrat Camps i Gaset, professora del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica, s’ha incorporat al nostre fons una adaptació catalana, obra de Josep Serra i Estruch, de la Batracomiomàquia. La Batracomiomàquia (Βατραχομυομαχία) és un poema epicoburlesc grec anònim, datable aproximadament del segle VI aC, del qual es conserven 303 hexàmetres. Els romans havien atribuït aquest poema paròdic que narra una batalla entre rates i granotes a Homer.

En aquest enllaç teniu diferents edicions de la Batracomiomàquia que podeu consultar dins del nostre fons. Consulteu també els estudis sobre la Batracomiomàquia de la col·lecció del CRAI de la Universitat de Barcelona clicant aquest segon enllaç.

  • Batracomiomàquia
  • Batracomiomàquia
  • Batracomiomàquia
  • Batracomiomàquia
  • Batracomiomàquia

Batracomiomàquia: pantomima del combat entre rates i granotes té format de llibreta d’espiral de només vint-i-cinc pàgines. Què té de particular aquest llibret per dedicar-li un post al nostre blog? Doncs que es tracta de l’únic llibre -juntament amb Contes de la mar exacta-, que se sàpiga, que van ser escrits i il·lustrats en una presó franquista. Ambdues obres van ser escrites per Josep Serra i Estruch i il·lustrades per Joan Josep Ferrer i Grau. Els dos activistes havien estat detinguts el 1946: el primer condemnat a sis anys de presó per formar part del Consell Nacional i de l’Executiu del Front Nacional de Catalunya i el segon a quinze per ser membre de la secció militar del Front.

En el següent enllaç podeu consultar les obres de Serra i Estruch. L’escriptor i promotor cinematogràfic es va especialitzar en cinema infantil i en crítica cinematogràfica.

L’exemplar conservat a la Biblioteca de Lletres està acolorit a mà i té el número 33 dels 100 que conformaren l’edició.

David Vivancos

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s