ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

ARCA, Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, és un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya. Es presenta com a un portal en accés obert que inclou publicacions periòdiques que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana i que ja no es publiquen.

Aquest projecte té el seu precedent l’any 1999, quan la Biblioteca de Catalunya realitzà un inventari de publicacions periòdiques d’àmbit català que es trobaven a diferents biblioteques, arxius i entitats públiques o privades catalanes. D’una banda, es van diferenciar aquelles que es trobaven en microforma o digitalitzades i amb aquesta informació van crear una base de dades anomenada Premsa catalana. Inventari col·lectiu de còpies digitals i microfilms, ara encara disponible però amb el nom de Premsa Catalana digitalitzada, amb l’objectiu de donar accés a la premsa catalana digitalitzada de forma centralitzada des d’un únic portal, facilitar la participació d’altres institucions en el projecte per completar col·leccions o incorporar nous títols i servir com a instrument de suport a la planificació de digitalitzacions pròpies de preservació dels originals en paper.

Per una altra banda, la Biblioteca de Catalunya va projectar la digitalització de la seva hemeroteca seguint criteris de selecció com la freqüència d’ús i de consulta, la completesa de la revista, la llengua, l’estat de conservació, etc.

Serà l’any 2006 quan s’iniciï ARCA, projecte amb el qual la Biblioteca de Catalunya posa a disposició la plataforma per a difondre les col·leccions, s’encarrega de la coordinació i selecció dels títols per evitar duplicitats i vetlla per la part tècnica del projecte, facilitant nomenclatura, estàndards de digitalització, etc.

Aspectes a destacar:

1. De cada títol hi ha una ressenya històrica que es presenta com una línia del temps.

2. La intenció de crear un espai de col·laboració com aquest de forma consorciada ha facilitat la possibilitat de poder oferir l’accés digital a col·leccions completes, en alguns casos, ja que la participació de les diferents institucions ha permès ajuntar els diferents fascicles d’un títol concret i posar-los a disposició de l’usuari en accés obert i de forma centralitzada, donant així una visió de cada títol molt més uniforme.

3. Aquest projecte permet la recuperació i preservació del patrimoni català de revistes, ja que la consulta digital de la col·lecció facilita la conservació dels originals.

4. Aquest projecte suposa una actuació de promoció de la llengua i la cultura catalanes, no només pel fet de presentar-se com a un portal digital en accés obert centralitzat, sinó també per oferir col·leccions molt més completes que les que podria oferir cada institució de forma individual i, en molts casos, només en paper.

5. La cooperació entre les diferents institucions que han participat en el projecte ha estat un dels elements més importants perquè ha permès completar col·leccions, compartir recursos, donar més visibilitat a les col·leccions i oferir serveis de més qualitat, facilitant l’accés i la consulta d’aquests fons documentals als usuaris.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Biblioteques, Lingüística i llengües, Literatura, Recursos web, Referència, Revistes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s