ChatGPT: ús responsable i com citar i referenciar

L’aparició del ChatGPT ha suposat un gran terrabastall en molts àmbits, també en el món acadèmic. Per això no ens va sorprendre massa veure, en una sessió de formació recent on preguntàvem l’alumnat quines fonts d’informació utilitzaven per trobar informació, que aquesta eina apareixia més d’un cop entre les respostes. Això no fa més que confirmar la urgència per saber i donar a conèixer com funcionen les eines d’intel·ligència artificial generativa (com el ChatGPT), els seus punts forts i febles i com fer-ne un ús responsable, sobretot quan es fa servir en l’àmbit acadèmic.

Recentment, l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de la Universitat de Girona va publicar una infografia amb un resum molt útil sobre l’ús responsable i sostenible del ChatGPT que us recomanem que repasseu:

Universitat de Girona – Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial www.udg.edu/ca/catedres/oeiac/recursos-i-transferencia/recursos-pedagogics

D’altra banda, sorgeix també la necessitat de saber com s’hauria de citar i referenciar el seu ús (si és que es té autorització per emprar una eina d’aquest tipus, penseu que hi ha dubtes de si citar xats d’IA pot constituir plagi).

Com a mínim l’APA i l’MLA s’han afanyat a estudiar com es podria citar aquesta eina amb els seus respectius estils de citació:

APA

Segons diuen en diferents fils del seu perfil de Twitter, estan recollint informació i suggeriments, però en un primer moment han proposat el següent:

Si la informació que proporciona el ChatGPT està disponible i es pot compartir, citar com indica la secció 10.10 de la 7a edició del manual, corresponent al programari i aplicacions informàtiques. Fixeu-vos que com a autor constaria OpenAI (l’empresa creadora del xat) i no ChatGPT:

OpenAI. (data). [Resposta del ChatGPT sobre el tema del qual feu la consulta]. https://chat.openai.com/chat

Si la informació que proporciona el ChatGPT no està disponible o no es pot compartir, el citem com la categoria de comunicació personal, secció 8.9 de la 7a edició APA (només s’inclou la cita al text, sense correspondència a la llista de referències):

(OpenAI, comunicació personal, data)

MLA 

Podeu consultar en aquesta pàgina la proposta d’MLA que igualment deixa oberta a comentaris per aportar suggeriments, i amb les següents advertències:

  • S’hauria de citar una eina d’IA generativa sempre que es parafrasegi, se citi o s’incorpori al treball qualsevol contingut (sigui text, imatge, dades o altres) que l’eina hagi creat.
  • Reconèixer en una nota al text o en un altre espai que es consideri adequat tots els usos funcionals que s’hagin fet servir (com ara l’edició de la vostra prosa o la traducció de paraules).
  • Revisar les fonts secundàries que cita.

THE CHICAGO MANUAL OF STYLE

En aquesta pàgina indica com podem acreditar el seu ús quan reproduïm text del ChatGPT (o d’altres generadors de textos d’IA) al treball, indicant-ho directament al text o en una nota, però no incloent-ho a la bibliografia o llista de referències.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Recursos web, Referència i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a ChatGPT: ús responsable i com citar i referenciar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s