Exposició: “D’Istanbul a Barcelona. Istanbul i Cervantes: la ciutat com a espai literari”

Cartell de la mostra bibliogràfica titulada "D'Istanbul a Barcelona. Istanbul i Cervantes: la ciutat com a espai literari".

Presentem l’exposició D’Istanbul a Barcelona. Istanbul i Cervantes: la ciutat com a espai literari, una mostra bibliogràfica que posa de manifest els espais de diàleg i creació entre cultures a partir de la figura de Cervantes i fent un viatge des d’Istanbul a Barcelona.

Istanbul, febrer de 2019

L’Instituto Cervantes, l’Ajuntament d’Istanbul i l’orquestra Filarmónica Cervantina cooperen en un projecte centrat en la figura de Cervantes i en les relacions culturals entre Turquia i Espanya. Fruit d’aquesta col·laboració realitzen unes jornades que il·lustren aquesta relació i que propicien que l’Ajuntament d’Istanbul posi en marxa la Ruta Cervantina d’Istanbul, amb la qual presenta les seves credencials per tal de formar part de la Red de Ciudades Cervantinas. Istanbul està present a algunes de les obres de Miguel de Cervantes, una mostra de l’encreuament de la seva trajectòria personal i intel·lectual amb l’imperi otomà.

En la part musical, l’orquestra Filarmónica Cervantina actua al Cemal Resit Rey Konser Salonu d’Istanbul amb el programa Desde los mundos de Cervantes. A més, 2019 és l’any en el qual la directora d’orquestra catalana Helena Bayo es converteix en la primera dona que dirigeix òpera a Istanbul, quan pren la batuta en la producció del Don Quichotte de Massanet, a l’Òpera de Süreyya.

Barcelona, abril 2020

Amb motiu de la celebració de la festa de Sant Jordi el CRAI Biblioteca de Lletres té previst dedicar una exposició a Cervantes i Turquia per tal de donar continuïtat a la relació cultural entre les dues ciutats, Istanbul i Barcelona. Malauradament, el període de pandèmia no permet la seva realització, però no per això renunciem a la idea de poder gaudir junts d’aquesta ruta cultural.

Barcelona, abril 2023

Enguany celebrem Sant Jordi amb l’exposició que no es va poder realitzar l’any 2020. El CRAI Biblioteca de Lletres acull una mostra que consta de tres zones expositives:

  • Vitrines exteriors: la cultura turca com a inspiració, la ciutat com a espai literari, la literatura turca, la tradició del cafè a Turquia i la influència de la cultura turca com a tema en la literatura occidental.
  • Sala de consulta: instal·lació de fotografies dels barris d’Istanbul, d’alguns dels seus districtes i de la vida als cafès de la ciutat.
  • Sala Pifarré: dedicada a les activitats que es van realitzar a Istanbul, la cultura otomana i Cervantes. Inclou: el Mediterrani i els turcs, la representació del captiveri de Cervantes a partir de tota una sèrie de gravats de la col·lecció del QBI (Banco de Imágenes del Quijote) de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i il·lustracions de l’arribada del Quixot a Barcelona a partir d’algunes de les edicions que tenim de l’obra.

Aquesta exposició forma part de les activitats sobre Cervantes que s’han organitzat a la Facultat de Filologia i Comunicació.

Agraïments

Agraïm la col·laboració de Nesrin Karavar, curadora de l’exposició, i de Marisa Sotelo, Rosa Navarro, Gaston Gilabert, Mònica Rius i Isabel Soler, que participaran en el cicle de conferències que es realitzaran a la Facultat de Filologia i Comunicació al mes d’abril amb motiu de Sant Jordi; també a José Manuel Lucía Megías per donar-nos el permís per exposar alguns dels gravats que descriuen el captiveri de Cervantes i que formen part del Banco de Imágenes del Quijote (QBI), i a tots els CRAI Biblioteca que ens han prestat material per aquesta exposició.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats culturals, Exposicions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Exposició: “D’Istanbul a Barcelona. Istanbul i Cervantes: la ciutat com a espai literari”

  1. Retroenllaç: Activitats de Sant Jordi i al voltant de l’exposició: “D’Istanbul a Barcelona. Istanbul i Cervantes” | Bloc de Lletres

  2. Retroenllaç: Celebrem Sant Jordi al CRAI Biblioteca de Lletres | Bloc de Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s