Nova generació de buscadors i assistents de recerca

Si teniu curiositat per explorar noves plataformes acadèmiques que utilitzen la intel·ligència artificial i veure de quina manera estan evolucionant, podeu experimentar amb els exemples següents. Veureu que van més enllà del que estem acostumats a trobar en un buscador acadèmic tradicional:

Perplexity.ai és un assistent de recerca que fa servir models de llenguatge natural per identificar les idees principals i generar una resposta amb enllaços a les fonts. Es pot triar entre diferents nivells de cerca segons interessi a cada moment (Internet, academic, news, Wikipedia, Youtube, Reddit). Ofereix una opció de cerca ràpida i una de millorada (amb nombre d’usos limitats) per a les preguntes més difícils amb respostes més completes. També disponible com a extensió de Chrome: Perplexity – Ask AI.

Perplexity.AI - Exemple

Elicit

Elicit.org ens permet de la mateixa manera introduir directament preguntes de recerca i també ens pot ajudar a reformular-les o a trobar-ne de noves. Confecciona un resum automàtic amb les conclusions extretes de les primeres quatre publicacions de la llista de resultats.

Disposa de filtres per paraules clau, data de publicació i tipus d’estudi per afinar la cerca. Els resultats inclouen els articles que considera més semblants semànticament a la nostra qüestió, extrets de la base de dades de Semantic Scholar, i dels quals ofereix una anàlisi, que serà més o menys completa depenent de la disciplina i del tipus d’article. Podem pujar els nostres PDF per ser processats de la mateixa manera.

Elicit - exemple

Scholarcy és un assistent que extrau la informació de les publicacions per facilitar-nos la seva lectura i anàlisi. El programa analitza els documents i genera un informe que inclou diferents fitxes: les idees principals, el resum, frases i contribucions destacades del treball, les conclusions, la bibliografia, etc. També pot localitzar i extraure les taules i figures del document. Pel que respecta a la bibliografia, enllaça les referències bibliogràfiques per poder accedir fàcilment a les fonts i es pot descarregar. Tot i que és un servei de pagament, ofereixen una extensió gratuïta per Chrome amb la qual podem per analitzar documents individuals i descarregar l’anàlisi en format Word o PowerPoint, entre d’altres.

Scholarcy - Exemple

Existeixen altres eines semblants a aquestes, com per exemple SciSpace i la seva extensió pel navegador, SciSpace Copilot.

Quant a blocdelletres

CRAI Biblioteca de Lletres - Universitat de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Recursos electrònics, Recursos web i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nova generació de buscadors i assistents de recerca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s